Sprejeli ene najostrejših ukrepov na svetu

Pogoj PCT bo moral izpolnjevati vsak zaposleni v kateri koli dejavnosti, sicer ga čaka suspenz

S.R.
16. 9. 2021, 20.40
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 21.21
Deli članek:

Kar zadeva pogoj PCT, je italijanska vlada danes sprejela ene najstrožjih ukrepov za zajezitev covida-19 na svetu in zagotovo najostrejše v Evropi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, je imela italijanska vlada danes na mizi predlog, v skladu s katerim bi postal pogoj PCT obvezen prav za vse delavce tako v javnem kot zasebnem sektorju. Vlada pod vodstvomMaria Draghija je predlog sprejela.

V Italiji bo moral od 15. oktobra vsak zaposleni v kateri koli dejavnosti izpolnjevati pogoj PCT. Italijanska vlada želi tudi na ta način ljudi prepričati, naj se grejo cepiti. Po poročanju tiskovne agencije Reuters bo po navedenem datumu vsakega zaposlenega, ki ne bo posedoval veljavnega digitalnega potrdila, s katerim bo dokazal, da je covid-19 prebolel, se je cepil ali pa je bil na testiranju negativen, doletel suspenz. Delodajalec ga sicer ne bo smel odpustiti, a tak zaposleni med suspenzom ne bo prejemal plače. Tisti, ki bodo ukrep ignorirali in se bodo kljub temu vrnili na delovno mesto, pa bodo kaznovani z denarno kaznijo v višini 600 do 1500 evrov.

Italija je s tem edini evropska država, ki je obveznost izpolnjevanja pogoja PCT razširila na celotno delovno aktivno prebivalstvo. V Sloveniji, kjer ukrepi zagotovo niso med najblažjimi, zaenkrat denimo zadostuje, da zaposleni enkrat tedensko opravijo samotestiranje. Čeprav po Italiji zaradi vse večjega pritiska, naj se ljudje cepijo, v zadnjih tednih potekajo številni protesti, odločitev za večjo zaostritev podpira večina političnih strank in tudi glavno združenje delodajalcev Confindustria. Nekoliko bolj zadržani so sindikati, ki pozivajo, naj se tistim, ki se ne želijo cepiti, vendarle omogoči brezplačno testiranje. Hitro testiranje je v Italiji plačljivo, test je veljaven 48 ur, po poročanju Reutersa, ki se opira na navedbe vira iz vlade, pa naj bi v primeru odraslih najvišjo ceno za posamezni test postavili pri 15 evrih.