100 odstotkov

V največji dunajski bolnišnici vsi covidni bolniki na intenzivni negi necepljeni

R.T.
16. 9. 2021, 18.26
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 18.26
Deli članek:

S covidnimi bolniki se v zadnjih tednih izdatno polnijo tudi avstrijske bolnišnice.

Reuters
V največji bolnišnici v Avstriji delež necepljenih covidnih bolnikov na enoti za intenzivno nego znaša 100 odstotkov.

V zadnjih 24 urah so v državi skupaj potrdili 2198 novih primerov okužbe s sars-cov-2, umrlo pa je 14 covidnih bolnikov. Največje žarišče izbruha različice delta je pričakovano na Dunaju, kjer je tudi največja gostota ljudi. V avstrijskih bolnišnicah sicer trenutno zdravijo 822 covidnih bolnikov, od katerih 202 potrebujeta intenzivno nego.

Nepresenetljivo tudi razmere pri severnih sosedih kažejo, da je pri necepljenih osebah tveganje za hospitalizacijo nekajkrat višje kot pri tistih, ki so polno cepljeni ali so okužbo že preboleli. Na Dunaju imajo trenutno več kot 8000 aktivno okuženih oseb, od katerih jih je približno 78 odstotkov necepljenih, šest odstotkov delno cepljenih in 16 odstotkov polno cepljenih. Med vsemi covidnimi bolniki v dunajskih bolnišnicah naj bi po informacijah s 14. septembra na enotah za intenzivno nego ležalo šest polno cepljenih in 72 necepljenih oseb.

Po informacijah časnika Heute v največji avstrijski bolnišnici, dunajski AKH, na enoti za intenzivno nego trenutno nimajo niti enega covidnega bolnika, ki bi bil polno cepljen, prav vsi naj bi bili necepljeni. Covidni bolniki, ki potrebujejo intenzivno nego, bolnišnicam predstavljajo dodatno težavo, saj je njihovo zdravljenje precej daljše in traja tudi do šest tednov ali več. »Imamo razmeroma veliko število mladih bolnikov, pogosto, zlasti ob pomanjkanju prostih bolniških postelj, imaš občutek, da se boriš z mlini na veter, kar terja veliko energije,« je pojasnil intenzivist v dunajski bolnišnici Thomas Staudinger.