Italija

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v javnem in zasebnem sektorju

B.K.
16. 9. 2021, 10.07
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 10.10
Deli članek:

Če ste mislili, da smo pri nas strogi …

Profimedia
Italija je covid-19 potrdila za vstop v prireditvene prostore in na javni prevoz uvedla že v začetku avgusta.

Naši zahodni sosedje bodo od zaposlenih tako v javnem kot zasebnem sektorju, zahtevali covid-19 potrdila, poroča portal Euractiv. Italijanska vlada bo danes razpravljala o predlogu, po katerm bi bil digitalni certifikat, na katerem je razvidno ali je oseba cepljena oziroma prebolela, obvezen za prav vse delavce. Vse kaže na to, da bo predlog sprejet, kar bi pomenilo, da bo Italija postala država z najstrožjimi pravili glede dela v Evropski uniji.

“Cepivo je edino orožje, ki ga trenutno imamo proti virusu. Okužbe lahko zamejimo le tako, da cepimo veliko večino prebivalstva,” je za medije dejala ministrica za regionalne zadeve Mariastella Gelmini.

Italija sicer prednjači po cepilni statistiki. 65 odstotkov prebivalcev je namreč polno cepljenih, kar 73 odstotkov pa je cepljenih z enim odmerkom. Kljub temu italijanska vlada narodne enotnosti pod vodstvom nekdanjega prvega evropskega bančnika Maria Draghija skuša virusu še bolj otežiti širjenje.

Predlogu sicer nasprotuje desničarska stranka Liga. Njen vodja Matteo Salvini je ideji o obveznem potrdilu za delavce v obeh sektorjih že večkrat javno nasprotoval. Liga ima v 24-članski vladi tri ministre.

Digitalno potrdilo je v Italiji že zdaj obvezno za dostop do vseh oblik javnega prevoza in za vstop v notranje prostore restavracij, koncertnih dvoran, galerij in muzejev. Potrdilo morajo imeti tudi vsi zaposleni v izobraževanju in tisti, ki delajo z upokojenci.