Zmeda tudi v Avstriji

Slovenija ni edina: Nova, strožja pravila glede pogoja PCT, zaščitnih mask, hitrih testov ...

S.R.
15. 9. 2021, 11.00
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 11.23
Deli članek:

Ne samo v Sloveniji, tudi v Avstriji od danes naprej veljajo nova, strožja pravila, povezana z izpolnjevanjem pogoja PCT in zamejevanjem epidemije sars-cov-2. Tudi na drugi strani severne meje pa so nad novimi pravili precej zbegani.

Reuters
Fotografija je simbolična.

V Avstriji so ob polnoči v veljavo stopile spremembe na področju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki se dotikajo tako pogojev PCT kot uporabe zaščitne maske, pravil vedenja, javnih dogodkov in prireditev ter hitrih testov. Nova pravila so po poročanju avstrijskih medijev vsaj z vidika tistih, ki naj bi imeli nad njimi kontrolo, precej nejasna, zato se tudi pri njih sprašujejo, kako bo to delovalo v praksi.

Zaščitne maske tipa FFP2

Ena večjih sprememb je ta, da je treba odslej v trgovinah, lekarnah, bančnih in poštnih poslovalnicah ter tudi nekaterih drugih ustanovah uporabljati bolj kakovostne zaščitne maske tipa FFP2, kar velja tako za cepljene kot necepljene prebivalce. Slednji morajo maske tipa FFP2 nositi tudi v vseh drugih prodajalnah, kot so denimo trgovine z oblačili. Enako velja za muzeje in knjižnice, kjer morajo osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, nositi bolj kakovostne maske. Kar zadeva koncertne dvorane, kinodvorane, gledališča in druge kulturne prireditve, velja obveznost izpolnjevanja pogoja PCT, od danes pa za obisk teh ustanov ne zadošča več negativen izvid v primeru samotestiranja. Nasplošno sicer velja, da v prostorih, v katere se lahko vstopi izključno ob izpolnjevanju pogoja PCT, ni treba nositi zaščitne maske, a so se denimo na Dunaju odločili za še nekoliko strožja pravila.

Ni odveč omeniti, da se ob teh pravilih tudi v Avstriji lastniki trgovin, prodajalci, odgovorni v kulturnih ustanovah in drugi deležniki sprašujejo, kako naj vse to nadzirajo. Zbegani so tudi tako cepljeni kot necepljeni prebivalci, ker pri različnih storitvah veljajo povsem različna pravila. Pri časniku Kronenzeitung so tako prebivalcem na dušo položili pragmatičen nasvet: z vidika zdravja, varnosti in ljubega miru je najbolje, če se vsak državljan cepi in v vseh javnih prostorih nosi masko tipa FFP2.

Druge spremembe

Sprememba je doletela tudi veljavnost hitrih antigenskih testov. Za izpolnjevanje pogoja PCT v primeru hitrih antigenskih testov odslej velja le negativen izvid hitrega testiranja, ki ni starejši od 24 ur.

Na prireditve, na katerih se zadržuje več kot 25 ljudi, je vstop dovoljen samo ob izpolnjevanju pogoja PCT. Doslej je veljalo, da je pogoj PCT obvezen v primeru prireditev z več kot 100 udeleženci.

Posamezne zvezne dežele lahko sicer še naprej sprejemajo svoja pravila, a le pod pogojem, da so ta strožja od nacionalnih pravil. Nadzor bo v skladu z zakonodajo vršila policija, a so za spoštovanje ukrepov odgovorni sami ponudniki storitev, pri čemer avstrijski mediji pojasnjujejo, da se denimo v primeru velikega števila strank od prodajalcev ne pričakuje, da bodo pogoj PCT preverjali pri vsakemu posamezniku. V tem primeru naj bi zadoščalo naključno preverjanje, v kolikor so stranke na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT opozorjene z ustreznimi opozorili ob vhodu v prostor.

Spremembo so uvedli tudi v primeru šolarjev, ki morajo zaradi posameznega pozitivnega izvida PCR testa v razredu v karanteno. Ti lahko z negativnim PCR testom karanteno prekinejo že po petih in ne več desetih dneh, kot je veljalo doslej. Hkrati v karanteno ni treba več celotnem razredu, v katerem se je nahajal okužen učenec, temveč samo njegovi najbližji stiki.