Svet

Severna Koreja izstrelila "prepovedani" raketi

S.R./STA
15. 9. 2021, 07.50
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 08.01
Deli članek:

Nekaj dni po domnevnem uspešnem testiranju vodenih raket dolgega dosega so Severnokorejci v morje poslali balistično raketo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na dan obiska kitajskega zunanjega ministra Wang Yija v Južni Koreji je sosednja Severna Koreja po navedbah južnokorejske vojske v morje na vzhodni obali izstrelila "dve nedoločeni balistični raketi." Podrobno analizo dogodka izvajajo obveščevalne agencije Južne Koreje in ZDA, pri čemer v Seulu drugih podrobnosti o raketah niso navedli.

Peking je sicer ključni diplomatski in glavni trgovinski partner Severne Koreje, ki je zaradi pandemije covida-19 v začetku lanskega leta zaprla vse svoje meje in uvedla samoizolacijo.

Wang je še pred novico o izstrelitvi balističnih raket izrazil upanje, da bodo vse države pripomogle k "miru in stabilnosti" na Korejskem polotoku. "Na primer, ne samo Severna Koreja, tudi druge države so vpletene v vojaške dejavnosti," je dodal in menil, da bi morali vsi delati za nadaljevanje dialoga.

Sankcije

Severna Koreja je zaradi svojega jedrskega orožja in balističnega raketnega programa pod mednarodnimi sankcijami. Pjongjang trdi, da se ima pravico braniti pred invazijo ZDA. Za Severno Korejo sicer ne velja prepoved razvoja vodenih raket, velja pa prepoved razvoja balističnih raket, ki lahko nosijo večji tovor, izstreliti jih je mogoče dlje, hitrost izstrelka pa je precej višja.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadu vrha med severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom ter takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v vietnamski prestolnici Hanoi leta 2019.

Severna Koreja je v obdobju sedanjega voditelja dosegla velik napredek na področju razvoja orožja, a vse od 2017 ni izvedla jedrskega poskusa ali izstrelitve medcelinske balistične rakete.