Dr. Doom se vklopi

Hrvaški znanstvenik svari pred "pandemskim marketingom" nekaterih kolegov

R.T.
11. 9. 2021, 16.42
Posodobljeno: 11. 9. 2021, 16.46
Deli članek:

Ugledna hrvaška molekularna biologa se zbadata prek medijev. Predmet spora: epidemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi.

Bobo
Fotografija je simbolična

Prvi je tokrat napadel znanstvenik Ivan Đikić. V jutranji oddaji na hrvaški televiziji N1 je dejal, da so izjave kolege znanstvenike Gordana Lauca, ki je član vladne strokovne skupine za koronavirus, nevarne in strokovno neutemeljene.

Lauc je hitro sprožil protiofenzivo. »Dr. Doom spet nastopa,« je zapisal na Facebooku in razložil, da se Đikić »avtomatsko vklopi, ko število primerov preseže 1000 na dan«. Na Hrvaškem v zadnjih dneh dejansko beležijo okoli 1000 primerov pozitivnih na koronavirus.

Lauc je dal prav stanovskemu kolegu, ki pravi, da ni točno, da je na Hrvaškem koronavirus prebolelo 50 odstotkov prebivalstva, pač pa je cepljenih prek 50 odstotkov. Lauc dodaja, da je to številka odraslega prebivalstva, kar je bistveno, saj otroci »niso pomemben dejavnik te pandemije«, saj manj širijo virus in redkeje zbolevajo.

»Prav ima tudi, ko pravi, da so moje izjave nevarne. Nevarno namreč ogrožajo cilje pandemskega marketinga in dodatke, na katere so računali posamezniki,« je oster Lauc, ki meni, da se hrvaška vlada kar dobro bori zoper »zastraševalce, ki so v novem naletu«. Ljudi je pozval, naj potek pandemije spremljajo na spletni strani Pandemski realizem. Pretirane izjave nekaterih kolegov pa bi po njegovem morale imeti oznako »Plačan pandemski marketing«, da bi ljudje vedeli, da jih lahko ignorirajo na podoben način kot druge oglase.