Švica

Razjarjeni gostinec zaradi PCT pogoja grozil ministru

G.G.
11. 9. 2021, 12.21
Posodobljeno: 11. 9. 2021, 14.26
Deli članek:

Tudi v Švici so v ponedeljek zaostrili pogoje za vstop v gostinske lokale, kinodvorane, gledališča in fitnes centre. Med protestniki je šel najdlje nek gostinec, ki je v posnetku grozil ministru za zdravje.

Profimedia
Grožnje so bile usmerjene na Alaina Berseta, v njegov "revir" spada tudi zdravstveni resor.

V posnetku, ki se je razširil po družabnih omrežjih, je v jezavem tonu izpostavil, da ne bo preverjal PCT pogoja, ko bodo gostje prišli v njegov lokal. Oblastnike je imenoval za izdajalce ljudstva, ki bi jih morali obravnavati pred vojaškim sodiščem.

V naslednjih sekundah je povsem izgubil nadzor nad sabo. Za zdravstveni resor (v Švici zdravstvo sicer spada pod razširjeno notranje ministrstvo) pristojnega ministra Alain Berseta je označil za »prostituta farmacevtstke industrije«. Požugal mu je, da mu policijska zaščita ne bo pomagala, če pride nekdo kot v Zugu, pri čemer je namigoval na streljanje Friedricha Leibacherja leta 2001. Takrat je pobesneli 57-letnik, ki je v bil v sporu z lokalno upravo, oborožen vstopil v stavbo pokrajinske skupščine v Zugu in ubil 14 regionalnih in lokalnih politikov, nato pa storil samomor.

»Ne hodit v osrednjo Švico. Nikoli ne veš, če ima kdo raketomet ali če je kdo dva kilometra stran z ostrostrelsko puško. Zdaj je zelo, zelo nevarno,« je grozil gostinec in s tem padel pod drobnogled policije, ki bo ukrepala, če bo to potrebno, zaenkrat pa »spremljajo primer«, podrobnosti pa ne izdajajo javnosti.