hude obtožbe

Češkega premierja toži lastni sin

B.K.
10. 9. 2021, 11.24
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 11.24
Deli članek:

Oče ga je označil za “mentalno bolnega”.

Reuters
Češki premier Andrej Babiš.

Andrej Babiš mlajši, sin predsednika češke vlade Andreja Babiša, bo proti očetu vložil tožbo. “Zoper mene so bili storjeni zločini. Moj oče bi moral odgovarjati za to, kar mi je storil,” je za časnik Deník N. dejal Babiš mlajši.

Premierjev sin očeta obtožuje, da ga je povlekel v primer domnevne zlorabe evropskih sredstev. Dejal je tudi, da so ga proti njegovi volji zadrževali na Krimu, da ne bi mogel pričati proti očetu.

Do obtožbe prihaja le mesec dni pred parlamentarnimi volitvami in dva meseca po tem, ko je Evropski parlament pozval k suspenzu evropskih subvencij za Babiševa kmetijska podjetja.

Babiš starejši obtožbe zanika, sina pa je označil za “mentalno bolnega”.

Profimedia
Andrej Babiš mlajši

Češki kriminalisti so sicer Babiša mlajšega v četrtek kar pet ur zasliševali, med zaslišanjem pa je predložil tudi mnenje strokovnjaka, da je mentalno zdrav.

Češki premier se sooča z obtožbami, da je na nezakonit način pridobil 2 milijona evrov evropskih sredstev za izgradnjo konferenčnega centra.

Že letošnjega junija je policija predlagala, da se proti Babišu sproži sodni pregon, a je državni tožilec predlog zavrnil, saj naj policija ne bi imela dovolj dokazov. Primer zato ostaja odprt.