izgradnja

Plinovod Severni tok 2 zaključen kljub ameriškim sankcijam

B.K./STA
10. 9. 2021, 11.00
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 11.01
Deli članek:

Gradnja plinovoda Severni tok 2 je zaključena.

Reuters
Cevi za plinovod Severni tok 2.

Gradnja plinovoda Severni tok 2 je bila danes zjutraj končana, so sporočili iz ruskega podjetja Gazprom. Ruski plinski monopolist bo dobavo plina Nemčiji preko novega plinovoda po pričakovanjih začel v oktobru.

Gradnja plinovoda se je upočasnila decembra 2019, ko je švicarska družba Allseas odstopila od gradnje zaradi grožnje ameriških sankcij. Gradnja je nato ponovno stekla decembra 2020, z večjim angažmajem ruskih družb.

Profimedia
Ruska ladja Fortuna med polaganjem plinovoda v Baltskem morju.

Američani so projektu iz geopolitičnih razlogov nasprotovali. Uradno je Bela hiša s sankcijami zagrozila, ker naj bi i+jih skrbelo, da bo Rusija s Severnim tokom 2 lažje zapirala plinovod čez Ukrajino in Poljsko, Nemčija pa bo tako postala bolj odvisna od ruskih energentov in manj od ameriških.

Ameriške sankcije so privedle tudi do zaostrenih odnosov med ZDA in Nemčijo, ki pa sta julija letos sklenili dogovor, ameriški predsednik Joe Biden pa je začasno preklical sankcije, uvedene za podjetja, ki so sodelovala pri projektu.

Severni tok 2 z dvema cevema povezuje rusko obalo pod Baltskim morjem z nemško obalo. Skupna zmogljivost plinovoda je 55 milijard kubičnih metrov plina na leto.