Plazijo se po Fukušimi

Kače pomagajo pri nadzoru radioaktivnosti

R.T.
10. 9. 2021, 07.01
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 07.14
Deli članek:

Japonski znanstveniki so kače opremili z majhnimi merilniki radioakativnosti in jih poslali na območje jedrske elektrarne v Fukušimi, kjer je marca leta 2011 prišlo do katastrofe.

Profimedia
Kače sodelujejo pri merjenju radioaktivnosti na območju jedrske elektrarne v Fukušimi na Japonskem.

Kače se gibljejo v krogu približno 25 kilometrov. Ker se večino časa plazijo po tleh, so v stiku s kontaminirano zemljo. Opremljene z merilci radioaktivnosti in GPS sledilniki dajejo znanstvenikom pomembne informacije o stanju na tem območju 10 let po silovitem cunamiju in potresu, ki sta povzročila taljenje sredice v jedrskih reaktorjih in posledično izpusta radioaktivnih snovi.

Prvi podatki so pokazali, da kače vključene v eksperiment živijo v tako imenovani prepovedani coni, kjer je ljudem odsvetovano gibanje. V njihovih telesih je približno 22 krat več radioaktivnega izotopa cezija, kot pri kačah, ki živijo izven tega območja. Znanstveniki ne morejo oceniti, kolikšna prisotnost radioktivnega cezija je nevarna za živa bitja, potrdili pa so, da je radioaktivno onesnaženje z leti upadlo, kar je bilo za pričakovati.