Dva v enem?

V razvoju kombinirano cepivo proti covidu-19 in gripi, ki bi ga uporabljali letno

S.R.
9. 9. 2021, 19.44
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 19.46
Deli članek:

Se bo v prihodnosti možno proti covidu-19 in gripi vsakoletno cepiti z zgolj enim cepivom?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Stephane Bancel, izvršni direktor ameriškega podjetja Moderna, ki proizvaja enega od najučinkovitejših cepiv proti covidu-19, je danes pojasnil, da razvijajo posebno cepivo, ki se ga bo v obliki poživitvenega odmerka uporabljalo letno ter ki ga bo mogoče »prilagajati in nadgrajevati.« Posebnost cepiva bo tudi ta, da bo uperjeno tako proti virusu gripe kot virusu sars-cov-2, kar pomeni, da bo dejansko šlo za kombinirano cepivo.

Delnice podjetja, ki ima v fazi razvoja že nekaj cepiv proti gripi, so po poročanju tiskovne agencije Reuters danes že zrasle za 6,2 odstotka. Klinično preizkušanje kombiniranega cepiva naj bi se začelo v šestih do 12 mesecih. Podobno kombinirano cepivo sicer razvija tudi podjetje Novavax.

V podjetju, ki še čaka, da ameriška Uprava za živila in zdravila (FDA) njihovo cepivo proti covidu-19 odobri tudi za otroke, stare od 12 do 18 let, so danes postregli tudi z najnovejšimi informacijami glede kliničnega preizkušanja cepiva za otroke, mlajše od 12 let. V kliničnem preizkušanju je trenutno udeleženih 4000 otrok, starih od šest do 12 let, v prihodnosti pa bodo vključili še mlajše. Odmerek, ki ga preizkušajo na otrocih, vsebuje 50 mikrogramov mRNA cepiva. Pri odraslih se denimo uporabljajo odmerki s 100 mikrogrami cepiva.