Obrat v Siriji

Francoski obveščevalci naj bi vedeli, da je Lafarge Islamski državi plačal milijone

R.T.
8. 9. 2021, 16.31
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 16.36
Deli članek:

Francoski obveščevalci naj bi izkoristili povezavo podjetja s teroristi.

Profimedia
Različne skupine podjetju očitajo, da je bil denar uporabljen za lažji pretok osebja in blaga skozi kontrolne točke teroristov.

Turška tiskovna agencija Anadolu je pridobila dokumentacijo, ki kaže, da so predstavniki francoskega velikana Lafarge med sirskim konfliktom sestankovali tako s francoskimi kot tudi tujimi obveščevalnimi službami. Francoski vohuni naj bi zlorabili povezavo podjetja z Islamsko državo in drugimi skrajnimi skupinami, da bi bili na tekočem z dogajanjem v Siriji, podjetja pa niso obvestili, da njihovi odnosi s teroristi niso zakonit, še poroča omenjena tiskovna agencija.

Lafarge naj bi Islamski državi in drugim skrajnežem plačal skoraj 13 milijonov evrov, da bi lahko njegova tovarna na severu Siriji obratovala tudi po tistem, ko so državo leta 2011 preplavili boji.

Različne skupine zdaj podjetju očitajo, da je bil denar uporabljen za lažji pretok osebja in blaga skozi kontrolne točke teroristov. Prav tako naj bi Lafarge od njih kupoval nafto in surovine ter jih zalagal s cementom, ki so ga uporabili za gradnjo utrdb in podzemnih predorov.

Obrat v Jalabiyi, ki leži približno 150 kilometrov severovzhodno od Aleppa, je leta 2014 le padel v roke Islamske države. Podjetje je bilo zato primorano zapustiti Sirijo in evakuirati tuje osebje; sirski delavci so ostali in delali naprej.

V torek je kasacijsko sodišče v Franciji odločilo, da obtožb o sokrivdi omenjenega podjetja v zločinih proti človeštvu ne bo odpravilo, s čimer je razveljavilo odločitev nižjega sodišča. Proizvajalec cementa se sooča tudi z obtožbami, da financira terorizem, krši embargo Evropske unije in ogroža življenja zaradi svojih aktivnosti v Siriji.

Lafarge, ki se je leta 2015 združil s švicarsko skupino Holcom, je priznal plačevanje posrednikov v Siriji za pogajanja z oboroženci in zanikal kakršnokoli odgovornost za to, da je denar končal v rokah teroristov.

Preiskava sicer še poteka. Ni znano, ali bodo njen predmet tudi obveščevalne agencije, a omenjena tiskovna agencija trdi, da dokumenti, ki so jih pregledali, kažejo, da so francoski operativci v letih 2013 in 2014 imeli več kot 30 sestankov z Lafargeom. Trdi tudi, da so francoske obveščevalne službe vedela za sodelovanje z Islamsko državo.