kriminal

To so nova evropska vozlišča pri dobavi kokaina

B.K.
8. 9. 2021, 12.11
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 12.28
Deli članek:

Belgija in Nizozemska sta postali glavni središči za tihotapljenje kokaina v Evropo, so v torek sporočili z evropskega policijskega urada Europol.

Profimedia
Povečana uporaba kontejnerskih pošiljk kokaina je utrdila vlogo Nizozemske kot izhodišča za preprodajo. Na fotografiji: pristanišče v Rotterdamu.

Kokain v Evropo pride večinoma iz Kolumbije, kriminalne združbe pa ga na celino pretihotapijo skozi pristanišča v Rotterdamu, Hamburgu in Antwerpnu. “Epicenter trga s kokainom se je premaknil na sever,” piše v 27-strani dolgem poročilu, ki so ga policisti pripravili skupaj s Pisarno Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC). “Povečana uporaba kontejnerskih pošiljk v velikih pristaniščih v Antwerpnu, Rotterdamu in Hamburgu, je utrdila vlogo Nizozemske kot izhodišča za preprodajo.” Tako je “severnomorska obala kontinentalne Evrope prehitela Iberski polotok kot vstopna točka za kokain,” še piše v poročilu.

Samo lani so policisti v Antwerpnu zasegli skupno 65,6 tone kokaina, februarja letos pa so belgijske in nemške oblasti zasegle 23 ton kokaina v kontejnerskih zabojnikih.

Kriminalne združbe, ki se v Evropi ukvarjajo s preprodajo kokaina, naj bi izkoristile kaos pri proizvodnji kokaina v Kolumbiji, potem ko je tamkajšnja oblast sklenila mirovni sporazum z gverilsko skupino FARC. Ta je pred tem nadzorovala velik del izvoza kokaina iz Kolumbije, ki je zdaj padel v roke različnim manjšim izvoznikom. Ti so kokain začeli prodajati neposredno evropski mafiji, mimo posrednikov, kar je rezultiralo v cenejšem in čistejšem kokainu ter večjih pošiljkah.

Kokain je sicer druga najbolj priljubljena prepovedana droga v centralni in zahodni Evropi, takoj za konopljo. Lani naj bi ga uporabljalo približno 4,4 milijone ljudi iz teh regij.