500, namesto 750 evrov

Podnajemnik na sodišču dosegel znatno znižanje najemnine za stanovanje v središču mesta

S.R.
8. 9. 2021, 11.50
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 20.05
Deli članek:

Na Dunaju veljajo nekoliko drugačna pravila, povezana z višino najemnine.

Profimedia
Stanovanje se nahaja na ulici Josefstädter Straße.

Nek podnajemnik na Dunaju, ki biva v bližini postajališča podzemne železnice na ulici Josefstädter Straße, je pravico poiskal na sodišču. Lastnik stanovanja, njegov najemodajalec, je namreč najemnino s 500 zvišal na 750 evrov na mesec. Gre za 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje, lastnik pa je najemnino podražil zaradi »elitne lokacije,« saj se nahaja v bližini postajališča, trgovin, parkov in zdravstvenih ustanov.

Podnajemnik je na drugi strani trdil, da se stanovanje prav tako nahaja v neposredni bližini območja, ki velja za »žarišče kriminala.« S tem je ciljal ravno na postajališče podzemne železnice, ki je od stanovanja oddaljeno približno 160 metrov in kjer, kot je trdil na sodišču, se zbirajo preprodajalci droge, mali kriminalci in na splošno ljudje sumljivega slovesa. Prvostopenjsko sodišče je njegov primer sicer dvakrat zavrglo, a se je nato pritožil na vrhovno sodišče, ki mu je na koncu prikimalo. Po poročanju avstrijskega časnika Kurier je sodišče ugotovilo, da je stanovanje, ki gleda na ulico, že tako na udaru hrupa zaradi prometa in vrveža ter da je na tamkajšnjem postajališču dejansko veliko kriminala in da tam »pogosto posredujejo policisti.«

Sodba bo vplivala tudi na preostale primere povišanja najemnin na podobnih območjih na Dunaju, kjer je področje najemniških stanovanj urejeno nekoliko drugače kot v drugih evropskih prestolnicah. Mestne oblasti so denimo vzpostavile orodje za izračun najemnine, s pomočjo katerega si lahko vsak podnajemnik izračuna približen znesek najemnine, ki bi ga moral plačevati glede na lokacijo, na kateri se stanovanje nahaja. Na podlagi tega izračuna lahko podnajemniki nato po sodni poti zahtevajo tudi povračilo preveč plačane najemnine. Ta pravila sicer veljajo samo za dunajska stanovanja z manj kot 131 kvadratnimi metri površine, ki so bila zgrajena pred letom 1945.