tožba

Zamenjali so jo ob rojstvu, zdaj zahteva milijone

B.K.
8. 9. 2021, 10.42
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 12.18
Deli članek:

Da je bila zamenjana, je izvedela, ko je njena domnevna mati od njenega domnevnega očeta hotela iztožiti preživnino.

Profimedia
Obe deklici sta se rodili prezgodaj, zato sta ležali v inkubatorju. Tam so ju po pomoti zamenjali. (Fotografija je simbolična.)

Mlada ženska v Španiji toži regionalno ministrstvo za zdravje za 3,5 milijona evrov, potem ko je ugotovila, da jo je zdravstveno osebje ob rojstvu dalo napačnim staršem.

Tožnica je za zamenjavo izvedela leta 2017, ko je njena krušna mati tožila očeta svojega otroka za preživnino. DNK test je pokazal, da dekle ni njegovo, prav tako pa so ugotovili, da si DNK materiala ne deli niti z njeno domnevno mamo.

Preiskava je pokazala, da so zdravstveni delavci tožnico po pomoti zamenjali z drugo deklico, ki je bila rojena na isti dan in s katero sta skupaj ležali v inkubatorju, saj sta bili obe rojeni prekmalu. Druga ženska, ki je po odkritju izvedela, da je bila tudi ona ob rojstvu zamenjana, tožbe ni vložila.

Zdravstvena ministrica španske province La Rioja Sara Alba je ob tem dejala, da je šlo za človeško napako, saj v času rojstva deklic sistemi beleženja še niso bili digitalizirani. Zagotovila je, da do takšne napake ne bo več prišlo.

Tožnici so regionalne oblasti sicer ponudile kompenzacijo v višini 254.000 evrov, a je ta ponujeno vsoto zavrnile in se odločila za tožbo.