Mohamed Hasan Akund

Na čelu talibanske vlade človek, ki je na terorističnem seznamu

J.P./STA
7. 9. 2021, 19.13
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 20.23
Deli članek:

Velja za ustanovnega člana talibanov in naj bi bil bolj religiozen od vojaških voditeljev.

Reuters
Mohamed Hasan Akund

Talibani v Afganistanu so danes svojega veterana, mulo Mohameda Hasana Akunda imenovali za vodjo svoje nove vlade. Ključna mesta v vladi so zasedli najvišji predstavniki talibanov. Namestnik premierja bo njihov soustanovitelj, Abdul Gani Baradar, je na novinarski konferenci sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Akund je sicer na terorističnem seznamu Združenih narodov in zanj veljajo sankcije ZN.

Akund po navedbah indijskega novinarskega portala newsbytes prihaja iz Kandaharja, kjer so se v devetdesetih letih minulega stoletja pojavili talibani. Velja za ustanovnega člana talibanov in naj bi bil bolj religiozen od vojaških voditeljev. Blizu naj bi bil duhovnemu in vrhovnemu voditelju talibanov, šejku Hibatulahu Akundzadeju.

Ta je danes v sporočilu, prvem, od kar so talibani prevzeli oblast v Kabulu, izrazil pričakovanje, da bo vlada zagotovila spoštovanje šeriatskega prava. "Zagotavljam sodržavljanom, da bo vlada trdo delala na tem, da se spoštujejo islamska pravila in šeriatsko pravo," je zapisal v sporočilu.

Vodja talibanov, ki se že dolgo ni pojavil v javnosti, pa tudi sicer se redko oglaša, je dodal, da bo nova vlada delala na način, da bodo v državi vladali mir, blagostanje in trajni razvoj. Sodržavljane je pozval, naj ne zapuščajo Afganistana, češ da talibanski režim "nima težav z nikomer".

Zavzel se je tudi za trdne in zdrave odnose s sosednjimi in vsemi drugimi državami.

Mula Jakub, sin ustanovitelja talibanov in pokojnega vrhovnega voditelja Mohameda Omarja, je bil imenovan za obrambnega ministra, medtem ko je mesto notranjega ministra dobil Siradžudin Haqani, vodja gverilske uporniške skupine Haqani, ki bo prav tako namestnik predsednika talibanske vlade.

Amir Kan Mutaki, talibanski pogajalec v Dohi in član kabineta prvega režima, je bil imenovan za zunanjega ministra.

"Kabinet še ni dokončno sestavljen, a deluje," je v vladnem informacijskem in medijskem centru v Kabulu danes dejal Mudžahid in napovedal, da bodo poskušali v vlado imenovati tudi ljudi iz drugih delov države.

Vključujoča vlada

Talibani so minuli mesec ponovno prevzeli oblast v Afganistanu. Obljubili so "vključujočo" vlado, ki bo ustrezala zapleteni etnični sestavi dežele pod Hindukušem. Po oceni poznavalcev pa je malo verjetno, da bodo na najvišje vladne položaje imenovali tudi ženske.

Talibani se bodo morali po prevzemu oblasti lotiti reševanja številnih pomembnih vprašanj, vključno s finančno in humanitarno krizo v državi.