Netopirji

V Indiji virus, smrtonosnejši od covida-19

R.T.
7. 9. 2021, 17.35
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 17.49
Deli članek:

Okuženih je 12 ljudi, 54 jih je v samoizolaciji.

Profimedia
Prenašalci virusa

Indijski zdravstveni delavci bijejo plaz zvona – ta vikend se je ducat ljudi okužilo z virusom Nipah, okužba pa je bila smrtonosna za 12-letnega fanta. Cepiva še ni.

Pristojni so ekipo specialistov v indijsko zvezno državo Kerala poslali po tistem, ko so v vzorcih preminulega otroka zaznali prisotnost omenjenega virusa. Na okužbo z virusom Nipah sta namigovala že simptoma, ki ju je izkusil pred smrtjo: vnetje srčne mišice in možganov.

Med 11 okuženimi so fantovi starši, njegovi sorodniki in nekateri od zdravstvenih delavcev, ki so ga zdravili. S sledenjem stikov so odkrili še 250 ljudi, od katerih jih je 54 rizičnih – ti so morali v samoizolacijo.

Bolj smrtonosen, a manj nalezljiv

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je smrtnost omenjenega virusa med 40- in 75-odstotna. Za primerjavo: smrtnost covida-19 je od 1- do 2-odstotna, a je veliko bolj nalezljiv. Med simptomi so vročina, glavobol in oteženo dihanje. V primeru hujšega poteka bolezni sledi encefalitis, ki lahko vodi v komo in smrt.

Zaradi manka specifičnih simptomov v zgodnjih stadijih je virus težko prepoznati.

Sadjejedi netopirji

Virus je ime dobil po malezijski vasici Nipah, kjer je leta 1999 med tamkajšnjimi prašičerejci prišlo do prvega izbruha. Od takrat v Maleziji novih primerov niso zabeležili, izbruhi pa se na letni ravni od leta 2001 dogajajo v Bangladešu.

Prenašajo ga sadjejedi netopirji, ki so pogosti na jugu in jugovzhodu Azije. Ljudje se z njim običajno okužijo z uživanjem plodov in sokov datljevca, okuženih s slino ali urinov omenjenih netopirjev. Prenašalci so lahko tudi prašiči, konji, koze, ovce, mačke in psi.

S človeka na človeka se prenaša z izločki.