Drugi ga bolj potrebujejo

Kim Džong Un zavrača cepivo proti covidu-19

S.R.
1. 9. 2021, 17.52
Posodobljeno: 1. 9. 2021, 17.57
Deli članek:

Severna Koreja je v zadnjih mesecih iz rok izpustila že več priložnosti, da bi svojim državljanom zagotovila cepivo proti covidu-19.

Reuters
Kim Džong Un pravi, da naj cepivo podarijo državam, ki jih je pandemija prizadela huje.

Zdaj so ponovili vajo in zavrnili tri milijone odmerkov cepiva, ki so ga zanje priskrbele dobrodelne organizacije po svetu. Severnokorejske oblasti so namreč tik pred zdajci na dobavo vložile veto. Gre za kitajsko cepivo farmacevtske družbe Sinovac Biotech, ki ga je v okviru programa COVAX v Severno Korejo želel spraviti Unicef.

Vse je bilo že dogovorjeno, približno trije milijoni odmerkov cepiva pa bi morali v državo prispeti ta teden, a si je vlada Kim Džong Una premislila. Po navedbah časnika Wall Street Journal je severnokorejsko ministrstvo za javno zdravje Unicefu pojasnilo, naj cepivo raje pošljejo v »države, ki jih je epidemija prizadela huje.«

Severna Koreja je pošiljke cepiva zavračala že v preteklosti. Julija so namreč zavrnili milijon odmerkov cepiva AstraZeneca. Takrat so kot razlog navedli skrbi zaradi neželenih učinkov. Cepivo so jim ponudile tudi Južna Koreja, Kitajska in Rusija, da so s cepivi pripravljeni priskočiti na pomoč, pa so navedli tudi v administraciji Joeja Bidna. Severna Koreja vsakršno pomoč vztrajno zavrača, pri čemer želi prikazati, da je njihov lasten sistem superioren. Nedavno so sicer priznali, da je njihova država v hudih težavah, zlasti kar zadeva oskrbo s hrano, a vseskozi vztrajajo, da s pandemijo nimajo težav in da na domačih tleh niso potrdili še nobene okužbe s sars-cov-2. Zdravstveni strokovnjaki njihove trditve seveda zavračajo.

Dejstvo ostaja, da se je Severna Koreja v strahu pred pandemijo na domačih tleh še bolj izolirala in okrepila ukrepe na že tako zastraženi meji, kar pa je še poglobilo gospodarsko krizo v državi in je predvsem povzročilo hudo pomanjkanje hrane. Po ocenah južnokorejske centralne banke se je severnokorejski BDP v lanskem letu skrčil za 4,5 odstotka, kar je največ v več kot 20 letih. To naj bi bilo posledica zapiranja javnega življenja, sankcij in slabih vremenskih razmer. Hud udarec naj bi prejela tudi njihova trgovina s Kitajsko, ki zanje pravzaprav predstavlja rešilno bilko. Ta naj bi se v letu 2020 zmanjšala za kar 80 odstotkov.