prazne obljube

Talibani ubili žensko brez burke istega dne, ko so zatrjevali, da so se spremenili

R.T.
18. 8. 2021, 09.42
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 09.58
Deli članek:

Obljub, da nikomur ne bodo prizadeli ničesar zlega ter da bodo spoštovali pravice žensk se niso držali dolgo.

Reuters
Talibani na ulicah Kabula.

Včeraj je v Kabulu pred novinarje prvič po osvojitvi Afganistana stopil predstavnik za stike z javnostmi Islamskega emirata Afganistan Zabihulah Mudžahid. Zatrdil je, da so se talibani v zadnjih 20 letih bistveno spremenili. Kot smo poročali, je novinarje najbolj zanimalo, kaj bo z ženskami. Bodo še lahko delale, se šolale? »Spoštovali bomo pravice žensk v sklopu šeriatskega zakona. Ženske smejo delati v izobraževanju in zdravstvu. Naše ženske so muslimanke in morajo spoštovani šeriatsko pravo,« je odgovoril Zabihulah in nadaljeval, da nikomur ne bodo prizadeli ničesar zlega, »imamo pa pravico ravnati v skladu z našimi verskimi vrednotami«

Obljub se niso držali dolgo. V Afganistanu, natančneje v okrožju Taloqanv provinci Takhar, so namreč ubili žensko, ker v javnosti ni nosila burke, kljub temu, da so trdili, da bodo zaščitili pravice žensk in zagotovili bolj vključujočo državo. Tuji mediji so objavili fotografijo pokojne ženske, ki leži v mlaki krvi, okoli nje pa se je zbralo več ljudi - dva naj bi bila njena starša.

Od leta 1996 do 2001, ko so vladali talibani, afganistanske ženske niso smele delati in zapuščati svojih domov brez burk in moških spremljevalcev.