Marija Kolesnikova

FOTO: V Belorusiji začeli sojenje proti predstavnici opozicije

J.P.
4. 8. 2021, 16.27
Posodobljeno: 4. 8. 2021, 18.01
Deli članek:

Skoraj 11 mesecev po aretaciji med lanskoletnimi protivladnimi protesti se je začelo sojenje vidni predstavnici beloruske opozicije.

Profimedia
Marija Kolesnikova

Organizatorka shodov Marija Kolesnikova in odvetnik opozicije Maksim Znak sta bila septembra lani obtožena, da hočeta spodkopati nacionalno varnost Belorusije. Danes so jima začeli v Minsku soditi za zaprtimi vrati. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do 12 let za rešetkami.

Belorusijo je lani zajel val množičnih shodov, potem ko je dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko domnevno z goljufijo slavil na predsedniških volitvah. To sta zavrnila tudi Evropska unija in Združene države Amerike, češ da niso bile ne svobodne ne pravične.

Oblasti so priprle na tisoče protestnikov.

Profimedia
Marija Kolesnikova in Maksim Znak

Tožilstvo očita Kolesnikovi, da je skušala nezakonito priti na oblast in da je vodila ekstremistično organizacijo. Njeni podporniki obtožbe označujejo za absurdne, poroča STA. Približno en mesec po začetku protestov so jo oblasti skušale izgnati v Ukrajino, a je Kolesnikova na meji raztrgala svoj potni list, da je niso mogli prisiliti v to, da zapusti domovino.

Kolesnikova je edina vodja protestov, ki je še v Belorusiji. Svetlana Tihanovska, ki se je potegovala za položaj predsednice namesto svojega soproga, je morala zapustiti Belorusijo in je dobila mednarodno zaščito v Litvi. Svojo domovino pa je zapustila tudi Veronika Cepkalo.