Andrew Cuomo

Preiskava potrdila več primerov spolnega nadlegovanja s strani newyorškega guvernerja

L.K./STA
3. 8. 2021, 20.41
Posodobljeno: 3. 8. 2021, 20.46
Deli članek:

Preiskava, ki je trajala pet mesecev in sta jo vodila dva neodvisna pravnika, je zajela pogovore s 179 osebami.

Profimedia
Andrew Cuomo

Preiskava pravosodne ministrice ameriške zvezne države New York Letitie James je potrdila, da je demokratski guverner Andrew Cuomo spolno nadlegoval več žensk in se skušal maščevati eni od njih, potem ko ga je obtožila nadlegovanja. Preiskava je okrepila pozive Cuomu, naj odstopi s položaja.

Preiskava, ki je trajala pet mesecev in sta jo vodila dva neodvisna pravnika, je zajela pogovore s 179 osebami. Ugotovila je, da je bila Cuomova vlada "sovražno delovno okolje do žensk" ter polno strahu in ustrahovanja. Izjave so dale ženske, ki so Cuoma obtožile nadlegovanja, sedanji in nekdanji sodelavci v vladi, državni policisti in drugi, ki so imeli redne interakcije z guvernerjem.

"Ti pogovori in dokazi so razkrili zelo zaskrbljujočo, vendar jasno podobo: guverner Cuomo je spolno nadlegoval sedanje in nekdanje uslužbenke in s tem kršil državne ter zvezne zakone," je na novinarski konferenci povedala Jamesova. Dodala je, da je njena preiskava tako končana, vendar pa ni podala kazenske ovadbe. Njene dokaze lahko uporabijo lokalni tožilci.

Poleg nadlegovanja je preiskava potrdila primer maščevanja nekdanji uslužbenki, ki ga je obtožila, da jo je nadlegoval. Preiskava je odkrila, da je Cuomo spolno nadlegoval tudi ženske izven svoje vlade.

Prvič doslej je objavljena obtožba, da je Cuomo spolno nadlegoval celo državno policistko, ki je bila zadolžena za njegovo varnost. Povedala je, da jo je otipaval po trebuhu, hrbtu, poljubljal na lica, spraševal, zakaj ne nosi krila, in jo prosil za pomoč pri iskanju ljubimke.

"Nekatere so trpele neželene dotike, otipavanje intimnih delov telesa, druge so trpele skozi nesramne, spolno sugestivne in podobne izjave. Številne so trpele oboje. Nobena si tega ni želela in vsem se je to zdelo moteče, ponižujoče, neprijetno in neprimerno," je dejal eden od dveh pravnikov, ki sta vodila preiskavo Joon Kim.

Cuomo je obtožbe že zanikal in zatrdil, da "se ni nikoli nikogar dotikal neprimerno" ali kogarkoli spolno nadlegoval. "To preprosto nisem jaz. In to nikoli nisem bil," je dejal v televizijskem nagovoru, na svoji spletni strani pa je objavil še obsežnejši odziv.

Kot je dejal, ima že dolgo navado, da se dotika ljudi in jih poljublja, a kot gesto topline in prijateljstva. Pogosto to počne v javnosti. "Videli ste me, da to počnem na televiziji, na vseh mojih brifingih in še 40 let pred tem," je dejal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Poskušam sprostiti ljudi. Poskušam jih nasmejati. Poskušam se povezati z njimi in jim pokazati svoje odobravanje in prijateljstvo," je še povedal Cuomo. "Zdaj razumem, da gre za generacijske ali kulturne razlike, ki jih, pošteno povedano, nisem povsem upošteval. In sem se zdaj naučil," je še dodal v svoj zagovor.

Plaz obtožb na račun newyorškega guvernerja se je sicer vsul lani decembra, ko je nekdanja sodelavka Lindsey Boylan javno povedala, da jo je guverner poljubil na usta in otipaval. Vrstiti so se začeli pozivi k odstopu tudi s strani newyorških vodilnih demokratov, kot je senator Chuck Schumer, vendar jih je guverner zavrnil. Njegov urad je potem celo objavil zasebno komunikacijo Boylanove in zagotovil, da je položaj zapustila, ker je bila nesramna do podrejenih.

Nato se je pojavilo nekaj drugih žensk s podobnimi obtožbami. Posilstva ga nobena ni obtožila, vendar pa naj ne bi bilo nobenega dvoma o tem, da je bilo njegovo obnašanje povsem neprimerno, kar je sedaj tudi potrdila preiskava po naročilu pravosodne ministrice New Yorka.

Ta preiskava bo imela vlogo v preiskavi državnega kongresa New Yorka, ki še poteka. Na osnovi te se bo morala demokratska večina v državnem kongresu New Yorka odločiti, ali bo sprožila postopek ustavne obtožbe demokratskega guvernerja. Poleg spolnega nadlegovanja ta preiskava ugotavlja še, ali je guverner skrival dejanske podatke o smrtih v domovih za ostarele v času pandemije covida-19 in drugo.

Cuomo je bil sicer leta 2019 odločen podpornik novega državnega zakona, ki je žrtvam spolnih nadlegovanj olajšal dokazovanje obtožb na sodišču. Po novem jim več ni potrebno dokazati, da je bilo nadlegovanje hudo resno in vztrajno, ampak je dovolj le to, da dokažejo, da je bilo.