olimpijske igre

FOTO: Poteza, ki je ganila mnoge: bron posvetil mladi športnici, ki je umrla zaradi zapletov po porodu

R.T.
3. 8. 2021, 10.53
Posodobljeno: 3. 8. 2021, 10.54
Deli članek:

Bronasto medaljo je posvetil srbski športnici, ki je preminila lani.

Twitter
Milenko Sebić

V moškem maratonu z malokalibrsko puško v trojnem položaju je včeraj zlato medaljo osvojil Kitajec Džang Čanghong, srebrno pa Rus Sergej Kamenski. Bron si je prislužil Srb Milenko Sebić.

Pozornost balkanskih uporabnikov družbenega omrežja Twitter pa je pritegnila sama podelitev. Sebić je namreč, potem ko je prejel bron in cvetje, poziral ob fotografiji mlade ženske. 

Gre za srbsko strelko Bobano Momčilović Veličković, ki je umrla lani. Stara je bila le 30 let. Veličkovićeva je lani rodila, kmalu po porodu je prišlo do zapletov. Zbolela naj bi za preeklampsijo. Preeklampsija je zvišan krvni pritisk in visoka vsebnost beljakovin v urinu med nosečnostjo, kar je lahko vzrok za poznejšo kap. Vzroki za preeklampsijo še niso znani, znano pa je, da so k njej veliko bolj nagnjene ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pred 12. letom. "Zadnje dni so bili njeni možgani brez funkcij. Na žalost, otroka ni videla niti enkrat," je poročal srbski portal Kurir. 

Bobana Momčilović Veličković je na evropskih prvenstvih v norveškem Merakerju 2010 in finskem Vierumaekiju 2012 osvojila zlati posamični odličji v disciplini zračna pištola. Dvakrat je nastopila na poletnih olimpijskih igrah: v Rio de Janeiru 2016 se je prebila v veliki finale in zasedla sedmo mesto, v Londonu 2012 pa je z zračno pištolo osvojila 22. mesto.