Meja s hrvaško

Neskončne kolone na mejhnih prehodih še 14 dni

Luka Tetičkovič
3. 8. 2021, 18.00
Deli članek:

Za nami sta dva posebej obremenjena konca tedna, ko se je na vstop v državo čakalo na praktično vseh mejnih prehodih. Pretekli vikend se je na določenih čakalo po šest ur. Po napovedih policije bo tako tudi v naslednjih dveh koncih tedna.

Bobo
Policisti gnečo predvidevajo tudi v naslednjih dveh koncih tednov.

Med zadnjimi konci tednov sta bila pri vstopu v državo najbolj obremenjena mejna prehoda Gruškovje in Jelšane. Na obeh so prejšnji vikend vozniki osebnih vozil na vstop čakali več kot dve uri, v Jelšanah celo dve uri in pol.

Pretekli konec tedna se je na Jelšanah za izstop čakalo celo štiri ure, na prehodu Vinica pa celo več kot šest ur. Zastoji so se začeli že v petek, ko so se čakalne dobe na nekaterih mejnih prehodih začele podaljševati na dve uri in več. Na prehodu Gruškovje so vozniki na vstop čakali štiri ure. Obremenjeni so bili tudi manjši mejni prehodi, kot so Metlika, Novokračine, Obrežje, Petišovci, Petrina, Slovenska vas in Vinica, kjer se je na vstop čakalo po pol ure.

Zakaj prihaja do zastojev?

Poslanec državnega zbora Brane Golubović (LMŠ) je v poslanskem vprašanju ministrstvu za infrastrukturo in ministrstvu za okolje in prostor izpostavil, da je do zastojev na mejnih prehodih do zdaj prihajalo zaradi njihove neprimernosti.

Aplikacije za navigacijo turiste preusmerjajo na manjše mejne prehode, zaradi česar so lokalne ceste ujete v prometnem primežu. »Glavna cesta in vsa križišča s stranskimi cestami proti Vinici in Metliki so blokirani,« je izpostavil Golubović, »prebivalci vasi z ozkimi grli so ujeti v svojih domovih …, dostop je praktično nemogoč, saj je cesta obremenjena tudi v nasprotno smer.«

Zastoji pri izstopu iz države se podaljšujejo zaradi kontrole na hrvaški strani meje, saj so hrvaški mejni policisti pri kontrolah sistematični.

»Potnikom  svetujemo,  da  pred  odhodom  na pot preverijo pogoje za vstop v posamezno  državo  in  ukrepe  na  mejah.  Za  vstop na Hrvaško lahko svoje podatke  že  vnaprej  pošljejo  prek  namenske  spletne  strani  hrvaškega ministrstva   za  notranje  zadeve  (Enter  Croatia).  Preverijo  naj  tudi veljavnost potovalnih dokumentov in imajo ob prihodu na mejni prehod zbrana vsa  potrebna  dokazila  in  dokumente,« pravijo na policiji.

Zastoje podaljšujejo tisti brez potrdil DCP

Letošnji »prometno-mejni kaos« je Golubović pripisal neorganiziranosti ob izvajanju ukrepov za obvladovanje epidemije. Policisti so namreč obremenjeni s preverjanjem digitalnih covidnih potrdil (DCP), ki jih skenirajo z namenskimi mobilnimi telefoni, pojasnjujejo na policiji. Za ta namen sta sprejemljiva tako natisnjeno potrdilo kot QR-koda, ki jo pokažemo na mobilnem telefonu. Pri tem policisti prosijo, naj natisnjenih potrdil ne plastificiramo in prepogibamo na način, da prepognemo QR-kodo, saj jo lahko v tem primeru poškodujemo, da ni več berljiva.

Dodatni zastoji nastajajo zaradi posameznikov, ki v državo vstopajo brez DCP. Policisti morajo v tem primeru izpolnjevati formularje, kar podaljšuje čakalne dobe. »V času od 30. julija 2021 do vključno 1. avgusta 2021 je policija na mejnih prehodih izdala 1703 izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu, od tega jih je bilo 352 za mladoletne osebe,« odgovarjajo na policiji.

Pred potjo preverite stanje na meji

Prometno-informacijski center (PIC) voznikom svetuje, naj pred potjo preverijo stanje na cestah in mejnih prehodih, oboje je mogoče na spletni strani ali aplikaciji PIC. Zastoje je mogoče zadovoljivo spremljati že na aplikaciji Google Maps, ki gnečo na cestah izračuna na podlagi lokacijskih podatkov posameznih telefonov.

Najboljše ocene čakalnih dob pa imajo policisti, ki zadeve spremljajo na mejnih prehodih in podatke redno ažurirajo na spletni strani policije pod rubriko obvestila o zastojih na mejnih prehodih. Tiskovni predstavniki policije so v telefonskem pogovoru z nami ocenili, da bodo mejni prehodi podobno obremenjeni tudi v naslednjih dveh tednih.

Bobo
Največjo gnečo povzročajo posamezniki brez DCP, pri katerih morajo policisti izpolnjevati formularje.