soprog že zapustil belorusijo

Kljub Janševemu vabilu beloruske atletinje ne bo v Slovenijo, humanitarni vizum ji je podelila ...

A.S./STA
2. 8. 2021, 15.15
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 15.19
Deli članek:

Vizum so ji podelili, potem ko je zavrnila pot v domovino in ostala na Japonskem, kjer je bila na olimpijskih igrah. Njen soprog Arsenij Zdanevič je medtem zapustil Belorusijo.

Profimedia
Kristina Timanovska

Slovenski premier Janez Janša je Timanovski na družabnem omrežju dal vedeti, da je dobrodošla v Sloveniji.

Poljska je beloruski atletinji Kristini Timanovski podelila humanitarni vizum, so sporočili s poljskega zunanjega ministrstva.

"Beloruska atletinja Kristina Timanovska je že v stiku s poljskimi diplomati v Tokiu. Prejela je humanitarni vizum. Poljska bo storila vse, kar bo treba, da bi ji pomagala pri nadaljevanju njene športne kariere," je na Twitterju zapisal namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz. Timanovska je pred tem po poročanju tujih tiskovnih agencij prispela na poljsko veleposlaništvo v japonski prestolnici. Noč je sicer preživela pod zaščito japonskih oblasti.

Profimedia
Kristina Timanovska

V nedeljo je bila 24-letnica že na letališču, da bi zapustila Tokio, a se je odločila ostati in zaprositi za pomoč Mednarodni olimpijski komite (Mok).

Mok je v nedeljo v kratki izjavi zapisal, da je videl poročanje medijev in da je beloruski olimpijski komite že prosil za pojasnilo. Ta pa je svoje dejanje pojasnil s tem, da je Timanovska ostala brez mesta v reprezentanci zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja.

Belorusinja je v nedeljo dejala, da so jo najprej na hitro brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 metrov na olimpijskih igrah, potem ko ena izmed njenih reprezentančnih kolegic ni mogla nastopiti. Beloruski mediji so njeno potezo obsodili in dejali, da nima ekipnega duha, kasneje pa je sledila izključitev iz reprezentance v Tokiu.

Soprog že zapustil Belorusijo

Soprog beloruske športnice Arsenij Zdanevič pa je medtem zapustil Belorusijo. Z letališča v Kijevu, kamor je prispel, je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP izrazil upanje, da bosta z ženo kmalu spet skupaj. 25-letni trener fitnesa je dejal, da je v preteklosti že živel na Poljskem.