Črna luknja

Astronomi potrdili stoletje staro Einsteinovo napoved

B.K.
2. 8. 2021, 13.26
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 13.27
Deli članek:

Teleskopi so prvič v zgodovini zaznali svetlobo, ki prihaja izza črne luknje.

Wikipedia
Albert Einstein

Dandanašni čas je za astronome izjemno zanimiv. V le nekaj letih jim je namreč uspelo fotografirati črno luknjo, zdaj pa so prvič v zgodovini odkrili še sledi pojavov, ki se dogajajo za temi uničujočimi velikankami.

Skupina mednarodnih astronomov pod vodstvom Dana Wilkinsa z ameriške univerze Stanford je namreč s pomočjo teleskopov XMM-Newton in NuSTAR zaznala izjemno svetle rentgenske žarke, ki prihajajo izza supermasivne črne luknje v središču galaksije I Zwicky 1, ki je od nas oddaljena približno 800 milijonov svetlobnih let.

The Event Horizon Telescope
Zgodovinska fotografija črne luknje, ki jo je leta 2019 ujela 29-letna fizičarka Katie Bouman.

Najnovejši znanstveni preboj predstavlja ključni del za razumevanje tega, kako je nastalo vesolje, je za medije dejal Wilkins. Potrjuje tudi več kot sto let staro napoved slavnega fizika Alberta Einsteina, ki jo je leta 1916 podal v sklopu svoje teorije relativnosti. Vsa svetloba, ki jo vase vsrka črna luknja namreč ostane v njej in ne pride več na plano. A ker črne luknje deformirajo prostor ter upogibajo magnetno polje okoli sebe, se del svetlobe za črno luknjo lomi na sloju plina, ki luknjo obdaja, in za kratek čas odseva na drugi strani tega neverjetnega vesoljskega pojava.

“Barva teh bliskov svetlobe in časovni zamik od izvornih bliskov sta nam povedala, da so to odmevi, ki prihajajo iz plinov, ki nam jih črna luknja zakriva,” je povedal Wilkins. “Nekaj te svetlobe bo zasijalo nazaj na plin, ki pada v črno luknjo, kar nam daje edinstven pogled na zadnje trenutke tega materiala, predno se dokončno izgubi v črni luknji.”