Dobiček

Cene cepiv Pfizerja in Moderne poskočile v nebo

B.K./STA
2. 8. 2021, 12.05
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 12.06
Deli članek:

Ameriška proizvajalca sta krepko zvišala cene cepiv, ki jih prodajata Evropski uniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ameriški podjetji Pfizer in Moderna sta v zadnjih pogajanjih z državami članicami EU krepko zvišali cene svojih cepiv proti covidu-19, je razkril britanski časnik Financial Times (FT).

Nova cena Pfizerjevega cepiva tako zdaj znaša 19,5 evra, prej je bilo štiri evre cenejše, cena Moderninega cepiva pa je s približno 19 narasla na 21,5 evra, je FT povzel dele sicer tajnih pogodb. Izhodiščna cena Moderninega cepiva je bila kar 24 evrov za odmerek, a jo je evropska stran spričo večjih naročenih količin uspela znižati, FT še navaja neimenovani evropski vir, blizu pogajanjem.

Pri Pfizerju pogodbe z EU niso želeli komentirati. "Onstran delov pogodbe, ki jih je objavila Evropska komisija, ostaja vsebina zaupna, zato je ne bomo komentirali," so za tiskovno agencijo Reuters sporočili iz podjetja. Pri Moderni se na objavo novice niso odzvali.

Evropska komisija je sicer prejšnji teden sporočila, da naj bi znotraj Unije do jeseni precepili približno 70 odstotkov prebivalstva. Do septembra naj bi države članice skupno prejele več kot milijardo odmerkov cepiv štirih proizvajalcev.