Svet

Zaradi različice delta v domove zapirajo milijone ljudi

S.R.
2. 8. 2021, 11.51
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 11.51
Deli članek:

Na Kitajskem se srečujejo z najhujšim izbruhom sars-cov-2 v zadnjih mesecih. Oblasti se na dogajanje, kot je že v navadi, odzivajo s strogimi, za »zahodni svet« skoraj nepojmljivimi ukrepi.

Profimedia
Množično testiranje prebivalcev v Nandžingu.

V zadnjem dnevu so potrdili 55 novih primerov okužbe, pri katerih ni šlo za vnos iz tujine, temveč za lokalni prenos virusa. Številke, če gre verjeti uradnim podatkom kitajskih oblasti, so v primerjavi z dvomilijonsko Slovenijo, kjer smo denimo samo včeraj potrdili 31 novih primerov okužbe, smešne, a Kitajci ničesar ne prepuščajo naključju. Različico delta, nad katero so podobno kot drugje po svetu izjemno zaskrbljeni, so namreč v zadnjem obdobju zaznali že v več kot 20 mestih po državi, poroča tiskovna agencija AFP.

V večjih mestih, vključno s Pekingom, v teh dneh tesitrajo milijone ljudi, pri čemer so posamezne soseske povsem izolirali, tesne stike okuženih pa pošiljajo v strogo karanteno. Peking so medtem povsem zaprli za turiste. Vstop v mesto je dovoljen samo tistim, ki morajo tja potovati nujno, še ti pa se morajo izkazati z negativnim testom. Mestne oblasti so tudi prebivalce pozvale, naj »Pekinga ne zapuščajo, razen če je to nujno.« Še strožje so ukrepali v nekaterih drugih mestih. V mestu Zhuzhou v provinci Hunan so denimo za več kot 1,2 milijona prebivalcev uvedli strogi »lockdown,« ki bo veljal naslednje tri dni. V tem času bodo po celotnem mestu izvajali testiranja.

Zadnji izbruh je po poročanju AFP povezan z okužbami čistilnega osebja na mednarodnem letališču v Nandžingu, kjer je bilo 20. julija pozitivnih devet uslužbencev. Eno žarišče je v zadnjem mesecu nastalo tudi v turističnem mestu Zhangjiajie, kjer so v petek v strogo karanteno poslali 1,5 milijona prebivalcev. Virus naj bi se tam razširil med obiskovalci gledališča, ti pa so ga nato odnesli domov. 

V Indoneziji dosegli vrh?

Ena od držav, ki jih je različica delta najhuje prizadela, je Indonezija, ki je v zadnjih mesecih postala glavno žarišče v Aziji. Kot kaže, se zdaj stvari morda vendarle obračajo na bolje. Kot je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes pojasnil minister za zdravje Budi Gunadi Sadikin, so v državi, zlasti na najgosteje poseljenem otoku Java, že dosegli vrh zanje drugega vala epidemije. »Kažejo se znaki izboljšanja,« je dejal Sadikin. Čeprav se je dnevno število okuženih začelo zmanjševati, oblasti še vedno skrbi visok delež pozitivnih testov. Zaskrbljeni so predvsem nad nevarnostjo, da bi različica delta začela kositi na drugih otokih, zlasti v bolj odročnih krajih s slabšo zdravstveno oskrbo.

V Indoneziji so sicer doslej uradno zabeležili že več kot 3,4 milijone primerov okužbe, zaradi covida-19 pa je umrlo približno 95.000 ljudi. Resnične številke so po ocenah strokovnjakov še nekajkrat višje. Sadikin je danes dejal tudi, gre v primeru velike večine primerov smrti za necepljene osebe. Do danes so sicer cepili nekaj manj kot 10 odstotkov prebivalstva.