turistične agencije na nogah

Za obisk Plitviških jezer boste po novem odšteli več kot 33 evrov

A.S.
2. 8. 2021, 09.10
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 09.10
Deli članek:

Leta 2015 23,4 evra, sedaj 33,24 evra.

Profimedia
Plitviška jezera

Vstopnice za tričlansko družino - za mamo, očeta in otroka - stanejo 570 kun (76 evrov).

Narodni park Plitviška jezera je najstarejši narodni park v jugovzhodni Evropi in največji narodni park v na Hrvaškem. Ustanovili so ga leta 1949, leži pa na hribovitem kraškem terenu. Leta 1979 so Plitviška jezera dodali v Unescov register svetovne dediščine, vsako leto jih obišče 1,2 milijona obiskovalcev. 

Tokrat se je tudi med Slovenci priljubljena izletniška točka v hrvaških medijih znašla zaradi cene vstopnic. Medtem ko je bila še leta 2015 cena obiska do 180 kun (23,4 evra) na odraslo osebo v glavnem delu sezone, je ta nato znašala 200 (26,6 evra) kun in sedaj čez noč poskočila na 250 kun (33,24). 

Skok cene vstopnice je predmet spora med upravo parka in potovalnimi agencijami. Ko je vodstvo parka videlo, da sezona ne bo slaba, so čez noč zvišali ceno, na letošnjo rekordno, poroča hrvaški portal Dnevnik.hr. Na spletni strani navajajo tudi, da domače goste med sezono lahko preštejejo na prste ene roke. 

Medtem ko imajo nekateri prazne žepe, so drugi zadovoljni. "Meniva, da ni drago, to je eden najlepših parkov v Evropi," pravita Sophie in Michael iz Belgije.

"Na žalost nekdo v upravi parka sploh ne razume poslov. Ne gre samo za potovalne agencije, gre za strokovnost, gre za pogodbe. Takšne stvari se ne počnejo in se ne spreminjajo en dan prej," je povedal Tomislav Fain iz hrvaškega Združenja turističnih agencij. "Potovanja smo ponudili po dogovorjeni ceni, glede na cenik, ki je bil dogovorjen za leto 2021, a ker se je to zdaj spremenilo, bomo morali od gostov zahtevati dodatna sredstva," pravi lastnik agencije Danijel Radeta.

Tiskovni predstavnik parka Ognjen Borčić je na vprašanje novinarjev Dnevnika.hr, zakaj cen na primer niso zvišali pred enim mesecem, odgovoril le: "Prisluhnili smo sistemu ponudbe in povpraševanja".