Rezilna žica

Lukašenko v EU pošilja migrante, v Litvi odgovarjajo z ograjo

S.R./STA
2. 8. 2021, 05.52
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 06.07
Deli članek:

Zaradi dogajanja na zunanji meji EU z Belorusijo v Litvi, kjer se srečujejo s porastom nezakonitih migracij, vladajo izredne razmere. Državo bo danes obiskala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Reuters
Litva na meji z Belorusijo postavlja ograjo z rezilno žico.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je večkrat javno zagrozil, da bo v odziv na sankcije, ki jih je proti režimu v Minsku sprejela EU, v Evropo dovolil množici migrantov iz Afganistana, Sirije in Iraka. Grožnjo je pred tedni začel uresničevati, zaradi česar je na udaru predvsem Litva, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje. Število nezakonitih prehodov meje med Belorusijo in Litvo se je bistveno povečalo. Letos so jih našteli že okoli 3500, od tega samo v juliju precej več kot 2000. Vilnius se je zato med drugim odločil za gradnjo ograje na meji, s čimer pa v Bruslju naj ne bi bili zadovoljni.

Zaradi nevarnega porasta nezakonitih migracij iz Belorusije bo Litvo danes obiskala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, ki se bo predvidoma sestala s premierko Ingrido Šimonyte in skupaj z notranjo ministrico Agne Bilotaite obiskala enega od mejnih prehodov.

Pomoč

Johanssonova bo z litvanskimi oblastmi po napovedih konkretneje razpravljala o dodatnih ukrepih oziroma nadaljnji pomoči Unije za zajezitev vse večjega števila nezakonitih migrantov. V državo je komisarka prispela že v nedeljo, danes pa ima na programu najprej pogovore s premierko in nato obisk mejnega prehoda Padvarionys z notranjo ministrico.

Johanssonova je pred dnevi pisala notranjim ministrom članic EU in jih pozvala k pomoči Litvi. Kot je napovedala, bo teden za njenim obiskom v to baltsko državo odpotovala še ekipa Komisije, da strateško oceni položaj. Že junija je vrh EU obsodil poskuse tretjih držav za izkoriščanje migrantov v politične namene. Unija sicer Litvi že pomaga, predvsem v okviru agencije Frontex. Pomoč držav članic se poleg tega usklajuje preko mehanizma EU za civilno zaščito.