Tragično

Sin očeta pokopal na gori K2

L.K.
31. 7. 2021, 17.45
Posodobljeno: 31. 7. 2021, 17.49
Deli članek:

Tragični zimski vzpon na goro K2 je dobil epilog.

Profimedia
Gora K2

V začetku februarja se je na drugi najvišji gori sveta izgubila sled za tremi plezalci: 45-letnim Muhammadom Alijem Sadparo, pakistanskim narodnim herojem, 47-letnim Islandcem Johnom Snorrijem in 33-letnim Čilencem Juanom Pablom Mohrom.

Trojico je nazadnje videl Sadparin sin Sajid – bili so pred najtežjim delom vzpona, tako imenovanim »ozkim grlom«, strmim in ozkim žlebom 300 metrov pod vrhom 8611 metrov visoke gore K2. Sajid se je moral vrniti nazaj zaradi okvarjene kisikove maske.

Opisano mesto je tik nad zgornjo mejo, ki jo zmorejo helikopterji. Pakistanska vojska se je na vse pretege trudila, da bi rešila svojega junaka, ki je osvojil osem od 14 osemtisočakov, za osvojitev preostalih si je prislužil financiranje pakistanske vlade.

Najdena trupla

Sajid se je s Kanadčanom Elio Saikalyjem in Šerpo Pasangom Kajiem znova odpravil na goro, da bi našel očetovo truplo. Kot je včeraj sporočil Saikaly, so bila trupla treh ponesrečenih gornikov najdena. Po neuradnih podatkih naj bi bila najdena v bližini prej omenjenega ozkega grla. Sajid je truplo Čilenca prekril s snegom in zbral nekaj njegovih predmetov, da jih bo predal njegovi družini. Pokopal je očeta in se mu poklonil z obredom. Pozabil ni niti na Islandčevo truplo.

Saikaly je podvig snemal. Luč sveta bo ugledal prej ali slej.