Svet

Republika srbska ne bo upoštevala novega zakona o genocidu

G.G./STA
30. 7. 2021, 19.19
Posodobljeno: 30. 7. 2021, 19.20
Deli članek:

Parlament Republike srbske je danes sprejel dva sporna zakona, katerih cilj je onemogočiti izrekanje kazni osebam, ki zanikajo vojne zločine, ter po drugi strani strogo kaznovanje tistih, ki žalijo ime in simbole te srbske entitete BiH.

Profimedia
Dodik je sicer pred dnevi sprožil tudi peticijo proti Inzkovemu ukrepu, ki jo je po navedbah njegovih sodelavcev doslej podpisalo že okoli 100.000 ljudi.

Na ozemlju Republike srbske se v skladu z novim zakonom ne bodo izvajale spremembe kazenskega zakonika BiH, ki jih je ta mesec sprejel visoki predstavnik mednarodne skupnosti Valentin Inzko. Te uvajajo zaporne kazni za vse, ki zanikajo sodno dokazana dejstva o vojnih zločinih, vključno z genocidom v Srebrenici, ter nagrajujejo ali poveličujejo storilce teh zločinov.

Parlament Republike srbske je poleg tega potrdil spremembe kazenskega zakonika entitete, ki uvajajo sankcije za tiste, ki žalijo ali se norčujejo iz imena Republike srbske, njene zastave, grba in himne. Označevanje Republike srbske "ali njenih narodov" za genocidne je po novem kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen do kar 15 let.

Zakona so skupaj predlagale poslanske skupine srbskih strank, zanju pa so glasovali "vsi srbski poslanci", je sporočil predsednik narodne skupščine Republike srbske Nedeljko Čubrilović. Kot je dodal, je Inzko tisti, ki je zapletel razmere v državi in izzval eno najhujših kriz od konca vojne v BiH.

Član predsedstva BiH in vodja v Republiki srbski vladajoče stranke SNSD Milorad Dodik je na seji parlamenta poudaril, da sta zakona odgovor na nedavno dejanje Inzka, ki ga v srbski entiteti vidijo kot v nasprotju z mednarodnim pravom, ustavo in zakoni BiH, prav tako kot je zanje nezakonito tudi imenovanje Inzkovega naslednika, Nemca Christiana Schmidta.

Bošnjaški poslanci v parlamentu Republike srbske so medtem napovedali, da bodo uveljavitev spornih zakonov preprečili s sklicevanjem na zaščito vitalnega nacionalnega interesa.