Na ozemlju Republike srbske se v skladu z novim zakonom ne bodo izvajale spremembe kazenskega zakonika BiH, ki jih je ta mesec sprejel visoki predstavnik mednarodne skupnosti Valentin Inzko. Te uvajajo zaporne kazni za vse, ki zanikajo sodno dokazana dejstva o vojnih zločinih, vključno z genocidom v Srebrenici, ter nagrajujejo ali poveličujejo storilce teh zločinov.

Parlament Republike srbske je poleg tega potrdil spremembe kazenskega zakonika entitete, ki uvajajo sankcije za tiste, ki žalijo ali se norčujejo iz imena Republike srbske, njene zastave, grba in himne. Označevanje Republike srbske "ali njenih narodov" za genocidne je po novem kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen do kar 15 let.

Zakona so skupaj predlagale poslanske skupine srbskih strank, zanju pa so glasovali "vsi srbski poslanci", je sporočil predsednik narodne skupščine Republike srbske Nedeljko Čubrilović. Kot je dodal, je Inzko tisti, ki je zapletel razmere v državi in izzval eno najhujših kriz od konca vojne v BiH.

Član predsedstva BiH in vodja v Republiki srbski vladajoče stranke SNSD Milorad Dodik je na seji parlamenta poudaril, da sta zakona odgovor na nedavno dejanje Inzka, ki ga v srbski entiteti vidijo kot v nasprotju z mednarodnim pravom, ustavo in zakoni BiH, prav tako kot je zanje nezakonito tudi imenovanje Inzkovega naslednika, Nemca Christiana Schmidta.

Bošnjaški poslanci v parlamentu Republike srbske so medtem napovedali, da bodo uveljavitev spornih zakonov preprečili s sklicevanjem na zaščito vitalnega nacionalnega interesa.