Na festival z imenom »Austria goes Zrče«, ki je trajal od 17. do 24. julija, se naj bi po podatkih Avstrijcev odpravilo približno 19.000 oseb. Civilni štab Novalje se je danes hudoval nad seštevanjem koronaštevilk avstrijskih oblasti. »Novalja je covid varna destinacija. Opravljamo množično testiranje. Medijske objave niso resnične,« je v obrambo Zrčam povedal vodja štaba civilne zaščite v Novalji Ivan Peranić, ki dodaja, da imajo trenutno v karanteni 12 oseb, vendar nikogar iz Avstrije.

Peranić pojasnjuje, da so v času festivala opravili več kot 12 tisoč testiranj. Odkrili so le 16 pozitivnih primerov, in spet med njimi ni blo nikogar iz Avstrije.

Župan Novalje Ivan Dabo trdi, da Avstrijci mešetarijo s številkami. Po njegovih podatkih jih na festivalu ni bilo 19.000, kar je potrdila tudi direktorica Turistične skupnosti Novalje Marina Šćiran Rizner. Po njenih številkah je bilo v enem tednu do 5000 avstrijskih državljanov, na vrhuncu festivala pa 3800. V sistemu eVisitor  je bilo registriranih 2500. V Novalji je bilo sicer največ Nemcev, Slovencev, Poljakov, Čehov in Italijanov, šele nato pridejo na vrsto Avstrijci. Mimogrede se je pohvalila, da je letošnja sezona že podobna tisti iz predcovidnega leta 2019.