Živi mrtveci

VIDEO: »Lahko dokončam tekmo, lahko pa tudi umrem«

G.G.
28. 7. 2021, 11.42
Posodobljeno: 28. 7. 2021, 11.54
Deli članek:

To so besede Danila Medvedjeva, ki se je v osmini finala olimpijskega turnirja v tenisu pomeril s Fabijem Fogninijem.

Profimedia
Medvedjev je zaradi ekstremne vročine in vlage potreboval zdravniško pomoč.

V Tokiu se te dni temperature gibljejo od 30 do 33 stopinj Celzija, za »pritisk k tlom« pa skrbi visoka vlaga, ki skrbi za ekstremno potenje vrhunsko pripravljenih športnikov.

Tenisači so se že večkrat pritožili, zakaj morajo začeti tekme na začetku popoldneva, ko bi jih lahko zamaknili na poznejše termine in igrali še v večernih urah. Drugi igralec na ATP lestvici, Rus Danil Medvedjev, je stopil na igrišče v močni pripeki in neznosni vlažnosti. Sredi dvoboja je tudi sodnik Carlos Ramos videl, da se Rus ne počuti dobro. Vprašal ga je, če lahko nadaljuje. »Lahko dokončam tekmo, lahko pa tudi umrem. Kdo bo prevzel odgovornost, če umrem?« se je pikro odzval Medvedjev, ki si je po zdravniški pomoči opomogel in ugnal neugodnega Italijana s 6:2, 3:6, 6:2. Po zaključku je še enkrat opozoril na slabo domišljen razpored in »smešno« pravilo, ki dovoljuje le minuto odmora med menjavo strani. Na ATP turnirjev je dovoljena minuta in pol počitka.

Badosa doživela vročinski udar

Medvedjev ni edini, ki je kritičen do organizatorjev. Danes je morala Španka Paula Badosa predati tekmo po prvem nizu. Zaradi vročinskega udara so jo morali z igrišča odpeljati na vozičku.
O nemogočih razmerah za igro je poroča tudi nizkorasli, a zato toliko agilnejši in spretnejši, Diego Schwartzman. Argentinec je dejal, da sta s Hačanovom bila boj, kdo bo zdržal dlje. »Po 10 ali 12 udarcih sva bila kot v liki v seriji Živi mrtveci«.

O nujnosti prestavitve tekem na poznejši termin je govoril tudi Novak Djoković, organizatorji pa so zaenkrat trmoglavo vztrajali pri svojih načrtih.