Neusmiljeno segrevanje

Morje je že pregreto, na Balkanu sledi dolg vročinski val, pri nas pa bo prekinjen

G.G.
28. 7. 2021, 08.53
Posodobljeno: 28. 7. 2021, 10.50
Deli članek:

Južni in osrednji Balkan se že cvre v vročini, ki bo trajala vsaj en teden.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V Atenah je pripekalo že ob 7. uri zjutraj. Namerili so 30 stopinj Celzija, čez dan pa se bo temperatura dvignila do 40. V določenih delih Grčije in Turčije se lahko temperature povzpnejo do 45 stopinj. Podobno komaj znosno bo v delih Italije, Severne Makedonije, Albanije, Bolgarij in Romunije. Slovenija bo na robu tega območja visokega zračnega pritiska. Pri nas pričakujemo najvišje temperature jutri in v četrtek, nato pa bodo ozračje ohladile nevihte.

WXCHARTS.COM
Temperatura odstopa od povprečne v večini Sredozemskih držav in povsod na Balkanskem polotoku.

Poznavalci vremena pri spletni strani Severe Weather Europe opozarjajo na segrevanje morja. Nadpovprečno se je segrela skoraj vsa morska voda v Evropi. Deli Baltskega morja so za 6 stopinj višji od povprečne temperature, za 2 do 4 pa je višje temperature Atlantskega oceana okrog Velike Britanije in Irske. Pogreva se tudi celoten sredozemski bazen, ki je v večini delov za približno tri stopinje toplejši od povprečne julijske temperature.

Višja ko je temperatura morij, več vlage izhlapeva v zrak. Bolj kot je ogret zrak, več vlage lahko sprejme. Ob trku dveh front, hladnega in toplega zraka, torej obstaja večja možnost izjemno močnih nalivov z ogromno točo, kot se je to zgodilo v prejšnjih dneh v severni Italiji.