Svet

Bo Biden uvedel obvezno cepljenje?

G.G./STA
28. 7. 2021, 07.58
Posodobljeno: 28. 7. 2021, 08.06
Deli članek:

Ameriški predsednik Joe Biden je udaril po mizi. Jezi ga, ker se ne cepi dovolj vladnih uslužbencev.

Profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden.

Bidnu je prekipelo, ker doslej niso povsem cepili še polovice prebivalcev ZDA, čeprav je cepiva na voljo dovolj. Zaradi tistih, ki zavračajo cepljenje, se koronavirus širi naprej, predvsem z novo različico delta in Biden se je odločil, da bo ukrepal v skladu s pooblastili, ki jih ima.

Biden namerava v četrtek prav tako predstaviti nove spodbude za cepljenje. Že v ponedeljek je ministrstvo za veteranske zadeve sporočilo, da se bodo morali cepiti vsi zdravstveni delavci v okviru ministrstva. Ukaz za cepljenje vseh zveznih uslužbencev je korak, h kateremu zdravstveni strokovnjaki Bidna že dlje časa pozivajo.

Kljub vsemu pa Biden še vedno ne bo ukazal obveznega cepljenja za pripadnike oboroženih sil ZDA, čeprav ima za to vsa pooblastila.

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je izdal nova navodila glede nošenja mask in to sedaj priporoča za vse v zaprtih prostorih, tudi za cepljene. Biden je krivdo za nadaljevanje širjenja pandemije pripisal Američanom, ki se nočejo cepiti.

"Pandemijo imamo zaradi necepljenih in oni so tisti, ki širijo ogromno zmede, ne pa CDC s svojimi navodili. Če bi se vsi odločili za cepljenje, bi bili danes v drugačnem svetu," je dejal Biden.

Pravosodno ministrstvo ZDA je medtem ugotovilo, da zvezni zakon javnim agencijam in zasebnim podjetjem ne prepoveduje, da od zaposlenih zahtevajo cepljenje, četudi so cepiva za zdaj v uporabi na podlagi le izrednega dovoljenja.