Nevarnost za okolico

FOTO in VIDEO: Eksplozija v kemični tovarni, v zraku strupeni plini

L.K./S.R.
27. 7. 2021, 13.21
Posodobljeno: 27. 7. 2021, 20.26
Deli članek:

Eksplodiralo naj bi v rezervoarju odpadnih snovi.

Reuters
Nastala je tudi nevarnost za okolico.

V kemični tovarni v Leverkusnu na zahodu Nemčije je danes prišlo do eksplozije. Po poročanju tiskovne agencije Reuters sta umrli dve osebi, še 31 jih je poškodovanih, pri čemer je zdravstveno stanje petih resno. Več ljudi še vedno pogrešajo.

Nad mestom se je dvignil črn strupen oblak, ki predstavlja nevarnost za okolico. Zaradi uhajanja strupenih plinov so oblasti prebivalce pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih in ne odpirajo oken. Na območju so zaprli tudi več avtocest, voznike pa pozvali, naj okna v vozilih zaprejo in ugasnejo prezračevanje.

Vzrok za eksplozijo v kemični tovarni Currenta zaenkrat še ni znan. Eksplodiralo naj bi v rezervoarju odpadnih snovi, nato pa je območje zajel obsežen požar, poroča STA. Na območje je odhitela množica gasilcev in policistov. Zaprli so tudi odsek avtoceste v bližini, da bi omogočili dostop reševalnim službam. Po navedbah mestnih oblasti so požar že pogasili, tako neposredne grožnje za prebivalstvo ni več, a so razmere zaradi oblaka dima še vedno nevarne. Zaenkrat namreč še ni mogoče natančno vedeti, kaj ta vsebuje, zato še vedno velja opozorilo pred nevarnostjo.

Prve meritve zraka na območju severno od Kölna, ki leži nedaleč od Leverkusna, so sicer pokazale, da ni nevarnosti za prebivalstvo, še poroča STA.