Protesti proti lockdownu

FOTO in VIDEO: Avstralci množično na ulice, sledili so kaotični prizori

S.R.
24. 7. 2021, 14.36
Posodobljeno: 24. 7. 2021, 14.37
Deli članek:

V nekaterih večjih avstralskih mestih so se danes odvijali množični protesti pred zapiranjem javnega življenja.

Reuters
Protesti proti lockdownu v Sydneyju.

Glede na podatke univerze Johns Hopkins so v Avstraliji doslej zabeležili 32.594 primerov okužbe s sars-cov-2, umrlo pa je 916 covidnih bolnikov. V primerjavi z majhno Slovenijo so te številke smešno nizke, avstralske oblasti pa se predvsem bojijo, da bi stvari ušle izpod nadzora.

Na južni polobli so trenutno v zimskem času, ko so razmere za širjenje virusa sars-cov-2 še posebej ugodne. Čeprav Avstralija zaradi geografske širine prave zime pravzaprav ne pozna, se je njihova bitka s covidom v zadnjih mesecih šele začela. Avstralska vlada se je odločila za strategijo strogega zapiranja javnega življenja v vseh mestih, v katerih zadiši po razmahu epidemije. Ta strategija se je z zdravstvenega vidika med njihovo lansko zimo izkazala za uspešno, a so Avstralci, kjer je precepljenost zaenkrat manj kot 14-odstotna, letos dočakali drugo pošast, različico delta. V Sydneyju, kjer se srečujejo z zanje rekordnimi številkami novookuženih, se tako začenja že peti teden tako imenovanega lockdowna, zaradi česar na ulicah potekajo množični protesti. Pod lockdownom je trenutno približno 13 milijonov Avstralcev, kar znaša približno polovico njihovega prebivalstva. Manjši protesti so potekali tudi v drugih večjih mestih, kot so Melbourne, Adelaide in Brisbane.

Profimedia
Protesti proti lockdownu v Sydneyju.

Skozi središče Sydneya, ki ga je ministrstvo za zdravje v Novem Južnem Walesu malo pred protesti označilo za enega od žarišč epidemije, se je danes sprehodilo na »tisoče jeznih ljudi brez mask,« navajajo avstralski mediji, ki poročajo o kaotičnih prizorih. Protestniki, ki so imeli na jezikih in transparentih slogane, kot so »svoboda,« »snemi masko in dvigni glas« ter »zbudi se Avstralija,« so zablokirali nekatere ceste pred mestno hišo, ena skupina pa se je policistov na konjih lotila s plastenkami. Policija je aretirala 57 oseb. Šef policije v Novem Južnem Walesu David Elliott je po protestih sporočil, da bodo ustanovili posebno skupino, ki bo poskušala identificirati vsakega posameznika med približno 3500 protestniki. »Šlo je preprosto za veliko število slaboumnežev,« je bil oster Elliott.