V Veliki Britaniji je v ponedeljek nastopil tako imenovani Dan svobode, ko so opustili večino nadležnih koronavirusnih ukrepov. Število pozitivnih na koronavirus med mladimi pa se je v zadnjih tednih povečevalo, zato je mobilna aplikacija za sledenje stikov »podivjala« in v prejšnjem tednu v samoizolacijo poslala 618,903 Otočanov. Med njimi je izjemno malo zbolelih. Vlada bo najkasneje 16. avgusta opustila odredbo samoizolacije za polno cepljenje, zaradi vseh težav, ki jih povzročajo »pingi« aplikacije, pa verjetno že prej.

Umik med štiri stene povzroča težave v gospodarstvu. Najbolj očitne so zadrege v trgovinah. Ker morajo zaposleni v samoizolacijo, primanjkuje delovnih rok, police pa ostajajo prazne. V trgovski verigi Iceland so na robu kolapsa, pravi njihov šef Richard Walker. Doma je približno 1000 uslužbencev, 1 od 20. Walkerju se zdi karseda ironično, da so v času najhujše epidemije imeli vse trgovine odprte, vsi zaposleni pa so bili »na prvih bojnih linijah«, zdaj, ko komaj kdo zboli, pa morajo ostati doma.

Zaradi nerednih dostav tožijo tudi pri trgovskih verigah Tesco, Aldi, Saindbury's, Asda in Waitrose. Primanjkuje vina, zamrznjene hrane, svežega mesa, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave.

Ciniki, ali bi jim raje rekli pragmatiki, menijo, da je rešitev enostavna. Prebivalci naj zbrišejo aplikacijo s svojih telefonov, kar jih je po zmanjšanju pingov v zadnjih treh dneh očitno precej že storilo.