Pegasus

Na zloveščem seznamu številk veljakov, ki na njem ne bi želeli biti, tudi dubajska princesa

J.P.
22. 7. 2021, 08.36
Posodobljeno: 22. 7. 2021, 08.39
Deli članek:

Telefonske številke s seznama počasi dobivajo obraze.

Profimedia
Latifa je spomladi leta 2018 skušala z jahto zbežati iz države, vendar so jo ujeli in na silo pripeljali nazaj v domovino.

Pred dnevi je bila razkrita obsežna vohunska akcija, v kateri naj bi z vohunsko programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Vohunski program, ki ga je omenjeno izraelsko podjetje prodajalo predvsem vladam, je izkoristil varnostne luknje v programski opremi pametnih telefonov, da se je dokopal do informacij ter nadzora nad kamero in mikrofonom.

Na seznam so med drugim bile tudi številke francoskega predsednika Emmanuela Macrona in južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose. Britanski BBC pa poroča, da je med njimi bila tudi telefonska številka Šejka Latifa, hčerke emirja Dubaja Mohameda bin Rašida al Maktuma, ter nekaterih njenih znancev.

Princesa, katere fotografije so se v zadnjih mesecih spet začele pojavljati na družabnih omrežjih, je še pred petimi meseci v posnetkih opozarjajo, da je zaprta in da se boji za svoje življenje, odkar je spomladi leta 2018 skušala z jahto zbežati iz Dubaja.