Nova študija

Cepivi zelo učinkoviti tudi proti delti, a sta nujna oba odmerka

S.R.
22. 7. 2021, 08.06
Posodobljeno: 22. 7. 2021, 08.08
Deli članek:

Cepivi Pfizerja in Astrazenece sta proti delti, trenutno najbolj razvpiti različici virusa sars-cov-2, skoraj enako učinkoviti kot v primeru različice alfa, kaže najnovejša študija.

Profimedia
V Angliji so kljub razmahu delta različice ta teden odpravili skoraj vse epidemiološke ukrepe.

V Izraelu so na podlagi podatkov s terena sicer nedavno ocenili, da je Pfizerjevo cepivo pri preprečevanju simptomatične bolezni v primeru delte nekoliko manj učinkovito, a da je učinkovitost pri preprečevanju resnega poteka bolezni, ki terja hospitalizacijo, še vedno zelo visoka.

Po svetu trenutno neusmiljeno kosi različica delta, ki zaradi precej večje nalezljivosti postaja dominantna različica v večini držav, v katerih se pojavi, a so razlike med državami z različnimi deleži precepljenosti zlasti na področju posledičnih hospitalizacij precejšnje. Iz nove britanske študje, ki je bila včeraj objavljena v eni najprestižnejših znanstvenih revij na svetu New England Journal of Medicine, je razvidno, da mRNA cepivo Pfizer/BioNTech in vektorsko cepivo Astrazenece proti delta različici ne učinkujeta nič slabše kot proti različici alfa. Razlika v učinkovitosti je namreč zelo majhna, a le v primeru, ko je oseba prejela oba odmerka cepiva. Izlsedki študije tako pritrjujejo preteklim ugotovitvam britanske agencije za javno zdravje (PHE), ki je maja letos učinkovitost obeh cepiv ocenjevala na podlagi podatkov s terena, torej ne v okviru kliničnega preizkušanja.

V skladu s študijo je cepivo Pfizerja, ko je govora o polnem cepljenju, pri preprečevanju simptomatične bolezni v primeru delte 88-odstotno učinkovito. V primeru različice alfa je bila učinkovitost 93,7-odstotna. AstraZeneca se je z vidika preprečevanja simptomatične bolezni v primeru alfe izkazala s 74,5-odstotno učinkovitostjo, v primeru različice delta pa je ta učinkovitost 67-odstotna.

En odmerek je premalo

Avtorji študije so zapisali, da so v primeru polnega cepljenja zaznali »skromne razlike« v učinkovitosti, a da so bile razlike bolj izrazite po cepljenju z zgolj prvim odmerkom. Pri PHE so sicer v preteklosti že ocenili, da je v primeru enega odmerka učinkovitost obeh cepiv približno 33-odstotna, iz včeraj objavljene študije pa je razvidno, da je ta pri Pfizerju 36-odstotna, pri AstraZeneci pa približno 30-odstotna.

Učinkovita tudi druga cepiva

Iz ugledne bolnišnice Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostonu so denimo nedavno v laboratorijskem okolju proučevali učinkovitost cepiva Janssen. Po navedbah raziskovalcev je cepivo učinkovito tudi zoper različico delta, imunski odziv pa je dober tudi približno osem mesecev po cepljenju.

O približno 90-odstotni učinkovitosti proti delta različici poročajo tudi proizvajalci ruskega cepiva Sputnik. To cepivo naj bi bilo proti izvorni različici 92-odstotno učinkovito. Okoli tega cepiva se sicer že od vsega začetka dviga veliko prahu, Svetovna zdravstvena organizacija pa ga še vedno ni odobrila, čeprav ga uporabljajo v številnih državah po svetu.