Nad gladino so štrlele le glave

FOTO in VIDEO: Potniki v grozi na podzemni železnici obupano hlastali za zrakom, najmanj 12 jih je umrlo

S.R.
22. 7. 2021, 06.42
Posodobljeno: 22. 7. 2021, 06.52
Deli članek:

Prizorom groze iz kitajske province Henan, zlasti prestolnice Zhengzhou, ni videti konca.

Profimedia
Prizori groze na podzemni železnici.

Zaradi rekordnih padavin in posledično uničujočih poplav so morali z domov evakuirati približno 200.000 ljudi, doslej pa so zabeležili že najmanj 25 smrtnih žrtev. Najbolj dramatični so zadnja pričevanja in posnetki z dogajanja na podzemni železnici.

Profimedia
Prizori groze na podzemni železnici.

V Zhengzhouju je namreč deroča voda vdrla in povsem preplavila sicer zelo prometno podzemno železnico, pri čemer je nekatere dobesedno odplaknilo s peronov, drugi potniki, ki jim pred povodnjo ni uspelo pobegniti, so se obupano borili za življenje. Vse skupaj se je odvilo v času popoldanske prometne konice, pod zemljo pa je ostalo ujetih na stotine potnikov. Vagone enega od vlakov je voda zalila skorajda do stropa, v njih pa so ostali ujeti številni potniki. Kot je razvidno s posnetkov, jim je voda sprva segala do gležnjev, nato se je dvignila do pasu, dokler niso nad gladino štrlele le še glave, ki so iz zraka srkale še zadnje atome kisika. Eden od potnikov je v paniki poskušal razbiti okno, a je hitro spoznal, da jih zunaj čaka še večja količina vode. Nekateri potniki so se v obupu prek telefonov že poslavljali od svojcev. »Če v 20 minutah ne bo reševalcev, nas bo umrlo na stotine,« je na družabnem omrežju Weibo zapisala ena od potnic, poroča britanski BBC.

Kot je grozo za lokalni časnik opisala neka potnica v vagonu, so vsi stopili na sedeže, da bi lahko segli čim višje, pri čemer je »nekaterim manjšim potnikom voda segala do vratu,« v vagonu pa je zmanjkovalo kisika. Bolj kot vode jih je bilo strah, da bodo pošle zaloge kisika, po približno eni uri drame pa jim je zmanjkalo še elektrike, zato so pristali v temi. Po nekaj urah so se do njih vendarle prebili reševalci, ki so si pot utrli skozi strop vagona in pričeli z reševanjem povsem izčrpanih potnikov. V drami na podzemni železnici je umrlo najmanj 12 ljudi.