Osrednja Kitajska

FOTO in VIDEO: Poplavljeno milijonsko mesto: v treh dneh zapadla letna količina padavin

G.G.
21. 7. 2021, 06.39
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 10.48
Deli članek:

Za ta letni čas nepričakovano močni nalivi so povzročali težave v osrednjem delu Kitajske.

Profimedia
Voda na ulicah Zhengzhouja je ustavila promet.

V pokrajini Henan so po rekordnem deževju morali na varno pospremiti več kot 10.000 ljudi. Najhujša tragedija se je zgodila na eni od linij podzemne železnice v Zhengzhouju, ki jo je v času popoldanske prometne konice zalila voda, na stotine potnikov pa so ostali ujeti pod zemljo. Na družbenem omrežju Weibo so bili objavljeni video posnetki obupanih ljudi, ujetih v vagonih, ki jih zalivata voda in blato. Več sto ljudi so medtem uspeli rešiti, več sto jih še ostaja ujetih pod zemljo. Umrlo je 12 ljudi.

Fotografije in posnetki prikazujejo poplavljene ulice, spremenjene v deroče reke, po katerih nosi avtomobile in različno navlako. Ljudje so se znašli, kot so se znali. Nekateri so stali na sedežih vlakov v poplavljeni podzemni, medtem ko so jih reševalci reševali s pomočjo vrvi. Agencija AP je našla 56-letnega lastnika restavracije, ki je povedal klasičen katastrofičen izrek: »V Zhengzhouju živim že vso svoje življenje, a še nisem videl takšnega naliva.« Vremenoslovci so izračunali, da je v treh dneh zapadlo toliko dežja, kot ga povprečno v celem letu.

V mestu Louyang je pod silo vode nastala 20 metrska razpoka, na terenu je vojska, ki pa opozarja, da lahko jez popusti kadarkoli.

Profimedia
Voda se je dvignila približno en meter v višino.