tragično

Tudi živali jočejo: mama medvedka žalovala za mladičkom, ki ga je zbil avto

R.T.
20. 7. 2021, 21.10
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 21.10
Deli članek:

Oskrbnik naravnega parka je na družbenem omrežju delil fotografijo medvedke, ki žaluje za svojim mladičkom.

Yosemite National Park
Medvedka žaluje za mrtvim mladičem.

Oskrbnik v ameriškem naravnem parku Yosemite je na Facebooku objavil fotografijo žalujoče mame medvedke, ki stoji nad mrtvim mladičkom. Ta je poginil potem, ko ga je zbil avtomobil.

Oskrbnik je tragedijo označil za rutinsko, saj da vsako leto več deset medvedov konča pod kolesi avtomobilov. “Tega je veliko. Preveč, če sem iskren. Medved, ki ga je zbil avtomobil, mrtev ob cesti. Žal je to postala rutina,” je zapisal, nato pa nadaljeval z opisom dela, ki ga mora opraviti v takšni situaciji: “Globoko zavzdihnem in nadaljujem s svojo nalogo. S tal poberem mladička, ki ne tehtal kaj več kot 10 kilogramov, in ga odnesem v gozd. Nimam cilja, le stopam, dokler ne slišim več zvokov s ceste. Skušam se spomniti, kolikokrat sem že storil to, a iskreno več ne vem. Nisem hotel početi tega, a to je del moje službe.”

Oskrbnik nato opiše, kako mu je ves čas očitno sledila mladičkova mama. Opazil jo je šele, ko se je začela oglasati z značilnim jokajočim zvokom, s katerim navadno kliče svoje mlade. Od nesreče je minilo šest ur, a medvedka je še vedno žalovala za svojim zarodom. Iz spoštovanja do živali pusti mladička na gozdnih tleh, se odmakne in pripravi fotoaparat. Mati se nežno približa mladičku in ga še dalje kliče, a odgovora ne dobi. "Tukaj sem. Stojim med žalujočo mamo in njenim otrokom. Počutim se kot pošast," je še zapisal oskrbnik.

Prometne nesreče so eden izmed vodilnih dejavnikov preranih smrti za to vrsto medvedov. V zadnjih 25 letih je pod kolesi vozil končalo več kot 400 medvedov iz parka Yosemite.