Paul Gosar

Republikanski kongresnik slovenskega rodu zaradi zaradi ekstremizma ostal brez denarja

J.P./STA
20. 7. 2021, 17.35
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 17.37
Deli članek:

Paul Gosar je dvigal prah vse od prve izvolitve v zvezni kongres leta 2010.

Profimedia
Paul Gosar

Republikanski zvezni kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar je zaradi skrajnih stališč in podpore belim supremacistom ostal brez podpore ameriškega združenja zobozdravnikov, ki je za njegove volilne kampanje v zadnjih letih prispevalo 75.000 dolarjev, poroča ameriški medij Vice, ki ga povzemajo tudi drugi mediji.

Združenje je pred časom Gosarja, ki se med drugim ponaša s slovenskim državnim odlikovanjem, razglasilo za zobozdravnika leta. Zaradi njegovih političnih stališč pa so v združenju, ki mu v ZDA šaljivo pravijo tudi zobna stranka, nastale napetosti.

Gosar je dvigal prah vse od prve izvolitve v zvezni kongres leta 2010. Med drugim je bojkotiral obisk papeža Frančiška v kongresu in ga napadel zaradi stališč do podnebnih sprememb.

Ameriško združenje zobozdravnikov mu je bilo do pred kratkim vse to pripravljeno oprostiti, saj je bil koristen zaveznik v kongresu. A podpora je začela usihati, ko se je Gosar pridružil teoriji zarote bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa o ukradenih volitvah, ki je pripeljala do napada na zvezni kongres 6. januarja.

Gosar se je potem začel družiti z 22-letnim skrajnim belim nacionalistom Nickom Fuentesom, ki vodi skupino rasistov z nazivom Groypers. Letos je Gosar nastopil na eni od njihovih konferenc.

Poleg tega ne priznava izida lanskih predsedniških volitev in pred napadom Trumpovih privržencev na kongres je Joeja Bidna pozval, naj odstopi.

Zaradi vsega tega so Gosarjevi bratje in sestre skupaj z drugimi političnimi nasprotniki v Arizoni in drugje pritisnili na Združenje zobozdravnikov, naj kongresniku odvzame podporo.

Združenje Gosarja ni izrecno omenilo, ampak je v sporočilu z naslovom Udeležba v političnem procesu mora odražati vrednote, ideale in načela sporočilo, da bo podpiralo le tiste kandidate, ki so na tej liniji. Za Vice so nato potrdili, da ukinjajo donacije Gosarju.