Koronavirusni zemljevid

V Istri so jezni. Želijo, da se jih obravnava ločeno od Dalmacije

G.G.
20. 7. 2021, 12.07
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 13.00
Deli članek:

V hrvaški Istri so besni, ker je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) vso hrvaško obalo obarval s koronavirusno manj ugodno oranžno.

Bobo
Fotografija je simbolična

V Istri imajo trenutno le štiri aktivne okužbe s tem nadležnim koronavirusom, zato so upravičeno jezni, ker so jih iz najboljše zelene degradirali v oranžno covidno območje. »Ne moremo vplivati na druge županije. Najbolj pošteno bi bilo, da zahtevamo, da se ocenjuje vsako županijo posamezno. To bi bilo koristno za županije in za hrvaški turizem,« je predlagal načelnik civilne zaščite v istrski županiji Dino Kozlevac. Hrvaška je po ECDC razdeljena v štiri regije, jadransko, panonsko, severno in mesto Zagreb. Ker je v zadnjih dneh število pozitivnih naraslo v dveh dalmatinskih županijah, je celotna jadranska regija padla v oranžno cono.

Šef civilne v splitsko-dalmatinski županiji Damir Gabrić poudarja, da je koronavirus prisoten v večini sredozemskih držav, zaradi česar je težko preprečiti širjenje, ljudje pa so željni druženje in zabave. Gabrić meni, da so ukrepi dovolj ostri, le da jih ne upoštevajo vsi domačini in turisti.

ECDC najverjetneje ne bo spremenil metodologije zaradi Hrvaške. Da drobljenje na manjše administrativne enote znotraj EU ne bi bilo praktično, je za javno televizijo HRT priznala tudi hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac. Zdaj je potrebno obravnavati 330 regij v EU, če pa bi jih delili na enote kot so hrvaške županije, bi jih bilo 1500. Največ, kar lahko storijo sami, pravi ministrica, je, da države, od koder prihaja največ turistov (Nemčija, Avstrija, Češka, Slovenija, Poljska) obveščajo o stanju v posameznih županijah.

ECDC
Zadnji koronavirusni zemljevid ECDC. Posodobijo ga vsak četrtek.