Svet

Mimo varnostnikov na letališču se je sprehodil odet v burko in oborožen z ženinim negativnim testom

R.T.
19. 7. 2021, 15.17
Posodobljeno: 19. 7. 2021, 15.36
Deli članek:

V Indoneziji, ki je trenutno eno največjih žarišč pandemije sars-cov-2, so zasačili moškega, ki se mu je s pomočju burke uspelo prebiti na letalo in poleteti v domače kraje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Moški, znan zgolj po začetnicah D. W., je namreč nedavno iz Džakarte poletel na otok Ternate, kjer prebiva. Na letališču se je mimo varnostnih in zdravstvenih služb sprehodil odet v burko, pri čemer jim je kot dokazilo predložil potrdilo o negativnem testu svoje soproge, za katero se je seveda izdajal. Ukana bi mu skoraj uspela, a ga je na koncu ujela pozorna stevardesa, ki ga je pred pristankom zasačila, kako se na stranišču preoblači v običajna, moška oblačila, poroča CNN. O dogajanju je nemudoma obvestila varnostne službe na letališču, kjer so ga po pristanku pridržali. Izkazalo se je, da je bil pozitiven. Sleparja so po pozitivnem testu z reševalnim vozilom prepeljali domov, kjer je pristal v samoizolaciji. Po preboleli bolezni ga čakata zaslišanje in najverjetneje ostra kazen.

Dramatične razmere

Na območju Indonezije z vidika pandemije trenutno vladajo katastrofalne razmere. Število okuženih dnevno raste, z njimi pa rasteta tudi število hospitaliziranih in smrtnost. Bolnišnice, ki se zaradi bolezni soočajo s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev, so prenatrpane in na robu zmogljivosti. S težkimi razmerami se srečujejo tudi v Vietnamu, Mjanmaru, Kambodži in na Tajskem. Tem državam je skupno to, da so se do tega poletja, ko je začela po svetu razsajati delta različica novega koronavirusa, s pandemijo spopadale razmeroma uspešno. Tako na Tajskem kot v Indoneziji so se za zaščito zdravstvenih delavcev zanašali predvsem na kitajsko cepivo Sinovac, a so oblasti v obeh državah že sporočile, da bodo zdravstvene delavce cepili še s tretjim, poživitvenim odmerkom drugega proizvajalca.

V Indoneziji so v zadnjih dneh zabeležili več kot 1000 smrti na dan, več kot v Indiji in Braziliji.