Pegasus je zlonamerna programska oprema, s katero lahko upravljalci orodja dostopajo do celotne vsebine v telefonu, vključno s sporočili iz aplikacij, ki so šifrirane.

Na listi, ki so jo objavili različni mediji, od Washington Posta do Guardiana, je približno 50.000 telefonskih številk. Ni nujno, da so telefoni, ki pripadajo vsem telefonskim številkam, dejansko okuženi na način, ki ga povprečni uporabnik težko zazna, forenzična preiskava manjšega števila telefonov, ki so bili na seznamu, pa je pokazala prisotnost programske opreme Pegasus na več kot polovici telefonov. 

Številke naj bi bile pridobljene s pomočjo izraelskega podjetja NSO Group, ki naj bi (avtoritarnim) vladam in državnim varnostnim službam prodajal svojo programsko opremo Pegasus, ki omogoča vklop mikrofona na daljavo, prisluškovanje pogovorom, branje sporočil, dostop do fotografij, kamere, podatkov o lokaciji GPS , pregled zgodovine brskanja – praktično popoln nadzor nad telefonom. Domneva se, da je vsaj 10 vlad strank NSO. To so Madžarska, Mehika, Azerbajdžan, Bahrajn, Kazahstan, Maroko, Ruanda, Saudova Arabija, Indija in Združeni arabski emirati.

Na seznamu je po navedbah medijev približno 180 novinarjev. Med njimi so novinarji medijev CNN, New York Times, Al Jazeera, El Pais, Le Monde, Bloomberg, The Economist in Reuters. Omenjeni sta tudi sodelavki umorjenega novinarja Džamala Hašodžija. Na listi so tudi visoki državni politiki, pomembne osebe v gospodarstvu, predstavniki nevladnih organizacij, znanstveniki in zagovorniki človekovih pravic.

Kot zanimivost lahko izpostavimo, da se je slovenski premier Janez Janša na decembrskem obisku v Izraelu srečal tudi s predstavnikom podjetja NSO Group, kot je takrat o tem prvi poročal spletni portal Oštro.si. Na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da je šlo za predstavitveno srečanje s slovensko delegacijo, na katerem se je predstavilo več izraelskih podjetij, ne le skupina NSO. »Ni bila pa predvidena ali dogovorjena kakršnakoli obvezujoča oblika sodelovanja,« so dodali na ministrstvu.

V javnost je pricurljala informacija, da je na seznamu vsaj 300 telefonskih številk, ki pripadajo podjetnikom, političnim aktivistom, novinarjem in odvetnikom na Madžarskem. Potrjeno je, da so bili nekateri izmed telefonov okuženi s Pegasusom. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, je dejal, da je direktor madžarske obveščevalne službe IH zanikal, da bi ta uporabljala programsko opremo Pegasus. Služba, ki deluje pod okriljem zunanjega ministrstva, je pripravljena podati pojasnila parlamentarnemu odboru za nacionalno varnost.

NSO tudi zanika odgovornosti, krivdo, trdijo, da je njihovo programsko orodje namenjeno za boj zoper kriminaliteto in terorizem, na voljo pa je le vojski, policiji, državnim varnostnim službam v državah, ki imajo »visoke demokratične standarde«.