slovesnost

Asad že četrtič prisegel za predsednika Sirije

B.K./STA
17. 7. 2021, 16.28
Posodobljeno: 17. 7. 2021, 16.31
Deli članek:

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes na slovesnosti v predsedniški palači v Damasku prisegel za nov, četrti mandat, potem ko je maja zmagal na spornih predsedniških volitvah.

Reuters
Bašar al Asad na slovesnosti ob četrti prisegi za predsednika Sirije.

Bašal al Asad, ki je v vojni opustošeni državi na oblasti od leta 2000, je prisegel v navzočnosti več kot 600 gostov, vključno z ministri, poslovneži, akademiki in novinarji.

Na spornih volitvah 26. maja je zmagal z več kot 95-odstotno podporo. Volitve je kot nelegitimne označilo več zahodnih držav, med drugim ZDA, Velika Britanija, Francija, in Nemčija. Obtožbe, da volitve niso bile svobodne in poštene, je Asad zavrnil.

Na slovesnosti ob zaprisegi se je Asad svojim volivcem zahvalil za "zavednost in nacionalno pripadnost", poročanje sirske tiskovne agencije Sana povzema nemška tiskovna agencija dpa. Svoje nasprotnike v izgnanstvu pa je pozval, naj se vrnejo v domovino. "Pozivam vse, ki so bili zmanipulirani in ki so računali na razpad naroda in kolaps države, da se vrnejo v domovino," je dejal po prisegi.

To so bile druge volitve od začetka desetletja dolge vojne v Siriji, ki je zahtevala več kot 380.000 življenj.

Sirija se po sooča s hudo gospodarsko krizo, več kot 80 odstotkov prebivalstva živi v revščini, sirski funt pa se je v primerjavi z dolarjem močno znižal, kar je povzročilo naraščajočo inflacijo.

V zadnjih tednih je vlada povišala cene bencina, kruha, sladkorja in riža, izpadi električne energije pa lahko zaradi pomanjkanja goriva trajajo tudi do 20 ur na dan.

Vlada v Damasku za gospodarsko krizo v državi krivi zahodne sankcije in poglabljanje krize v sosednjem Libanonu. Banke v Libanonu vlagateljem že več kot eno leto prepovedujejo dvig dolarskih prihrankov. "Največja ovira so zdaj sirski skladi, zamrznjeni v libanonskih bankah," je dejal Asad in ocenil, da znašajo več deset milijard dolarjev.