"ljudi je treba spodbuditi, da se cepijo"

Plenković razkril, ali bo na Hrvaškem cepljenje obvezno

A.S./STA
13. 7. 2021, 11.04
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 11.39
Deli članek:

Pravi, da ni niti teoretične možnosti.

STA
Predsednik HDZ in dosedanji hrvaški premier Andrej Plenković.

Hrvaški premier Andrej Plenković je zatrdil, da cepljenje proti covidu-19 na Hrvaškem ne bo obvezno. Izpostavil je, da je pomembno spodbuditi ljudi, da se cepijo. Obenem je dejal, da za vladno pogojevanje plačila državnih covidnih podpor podjetnikom z evropskimi digitalnimi covidnimi potrdili za delavce ni nobenih zakonskih ovir.

"Ni niti teoretične možnosti, da bi bilo cepljenje obvezno," je Plenković po seji vrha HDZ v ponedeljek zvečer odgovoril na novinarsko vprašanje, ali razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja. Poudaril je, da je cepljenje pomembno, ker je Hrvaška turistična država, gostje pa morajo biti varni.

Do ponedeljka so cepili nekaj več kot 1,55 milijona ljudi

Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca junija cepili med 50 in 55 odstotkov polnoletnih državljanov, a načrta niso uspeli izpolniti, ker mnogi hrvaški državljani iz različnih razlogov nasprotujejo cepljenju.

Do ponedeljka so cepili nekaj več kot 1,55 milijona ljudi, kar znaša 38,3 odstotka prebivalstva oziroma 46,2 odstotka polnoletnih državljanov. Popolnoma cepljenih je 38,5 odstotka polnoletnih državljanov, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Plenković je komentiral tudi vladno napoved, da bodo državne covidne podpore podjetnikom pogojevali s potrdili za delavce o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na covid-19. Menil je, da takšna odločitev ni v nasprotju s hrvaško ustavo ali delovno zakonodajo. Napovedal je, da bodo v naslednjih dneh nadaljevali pogovore s socialnimi partnerji o novem modelu izplačila covidnih podpor podjetnikom.