"oglas je nazoren z namenom"

VIDEO: Oglas za promocijo cepljenja, v katerem se mlada ženska bori za zrak, sprožil val kritik

R.T.
13. 7. 2021, 10.21
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 10.25
Deli članek:

Zdravstveni delavci so pozvali k predvajanju posnetka.

Twitter
Na oglasu je videti mlado žensko, ki je zaradi covida-19 priključena na respirator.

Avstralski uradni oglas za promocijo cepljenja proti covidu-19 je sprožl plaz kritik. Na posnetku je videti mlado žensko, priključeno na respirator, ki se bori za zrak. Na koncu se pojavi besedilo, ki glasi:  "Covid-19 lahko prizadene vsakogar ... Rezervirajte svoj termin za cepljenje".

Kritiki medtem pravijo, da je oglasna vsebina nepravično namenjena mladim, saj bodo mlajši od 40 let lahko do prvega odmerka cepiva proti covidu-19 prišli šele konec leta, poroča britanski časnik BBC. Oglas trenutno prikazujejo samo v Sydneyju, kjer razsaja delta različica novega koronavirusa. Oblasti so v ponedeljek poročale o 112 novih primerih okužbe; skupno 700, odkar se je delta različica pojavila sredi junija. 

"Žaljivo je prikazovati takšen oglas, medtem ko Avstralci v tej starostni skupini še čakajo v vrsti za cepljenje," je na svojem Twitter profilu zapisal novinar Hugh Riminton.

"Zakaj ciljamo na mlade? Ali ne bi raje ciljali na vedno več starejših od 55 let, ki oklevajo s cepljenjem?" je zapisal drugi uporabnik Twitterja. Nekateri pa so zapisali: "Zastraševanje mladih ni vzpodbuda k cepljenju".

Drugi, vključno z zdravstvenimi delavci, pa so pozvali k predvajanju posnetka. Paul Kelly, avstralski minister za zdravje, je dejal, da je oglas "nazoren" z namenom, da bi ljudi spodbudil, naj ostanejo doma in se cepijo.

Priporočljivo je, da mladi počakajo na cepljenje s Pfizerjem - odmerkov cepiva tega proizvajalca v Avstraliji primanjkuje - namesto da bi se cepili z razpoložljivo AstraZeneco.

V Avstraliji je z obema odmerkoma sicer cepljenih le nekaj več kot deset odstotkov prebivalstva.